Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De man die het Gentse socialisme op de kaart zette. Een biografie van Edward Anseele
2 Reacties
Voor abonnees
geschiedenis

De man die het Gentse socialisme op de kaart zette. Een biografie van Edward Anseele

De Gentse biograaf Eric Bauwens trekt één van de oprichters van de Belgische Werkliedenpartij (BWP) in 1885 uit de koude nacht van de vergeten geschiedenis: Edward Anseele, leider van het Vlaamse socialisme tot 1918 en drijvende kracht achter het socialistische coöperatie-imperium.

Bauwens schreef eerder al een biografie over de Gentse sopraanzangeres Vina Bovy (1900-1983) en dit jaar verscheen van hem ook het levensverhaal van de Gentse volksartieste Hélène Maréchal (1893-1970).

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Pieter Coupe

Beste Jef,

Dank voor je opmerkzaamheid! Het bijschrift hoorde bij een andere foto. De foto in kwestie is inderdaad niet op de Vrijdagmarkt genomen, maar van op wat ze in Gent 'Het Zuid' noemen. Het standbeeld, van Anseele zelf, staat op het Frankrijkplein (huidige benaming).

JefVanStaeyen

twee (kleine) reacties:
- de foto van de optocht voor Edouard Anseele is duidelijk NIET op de Vrijdagmarkt genomen. Wellicht veeleer in de Lammerstraat. Zowel "de" Vooruit als het gebouw links (met vlag BSP) staan er vandaag nog. (Zelfs in Antwerpen zijn er mensen die dat weten :-)
- de titel van het artikel is wat van het modieuse genre. Wilde Anseele het Gentse socialisme "op de kaart zetten"? Heeft hij dat gedaan?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.