Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De linkse kerk loopt leeg. Politiek in Nederland
0 Reacties
Voor abonnees

De linkse kerk loopt leeg. Politiek in Nederland

(Tom Naegels) Ons Erfdeel - 2007, nr 4, pp. 4-19

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 2007 maakt Tom Naegels in elk nummer van Ons Erfdeel een reportage over de Nederlandse samenleving. In deze vierde en laatste aflevering focust hij op politiek. Sinds Fortuyn draait de Nederlandse politiek rond de vraag wat het betekent Nederlander te zijn. Linkse partijen, meer bepaald de Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks, vinden maar moeilijk een antwoord op die vraag. Ze zitten geklemd tussen de liberalen enerzijds en de christendemocraten anderzijds. De verdedigers van liberale vrijheden vinden dat het multiculturele ideaal fundamentele rechten in de uitverkoop heeft gezet. Christendemocraten bestrijden de teloorgang van burgerzin en sociale cohesie. Links heeft moeite om een duidelijke positie te kiezen in het debat. Voor deze reportage had Naegels gesprekken met o.a. Joost Zwagerman en Bram van Ojik (GroenLinks) en las hij teksten van Hans Wansink en Frits Bolkestein. Ook Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali komen in deze bijdrage ter sprake, net als Ehsan Jami en Wouter Bos. “Nederland is veel totaler bezig met zijn maatschappelijke fond dan Vlaanderen”, concludeert Naegels. “De Nederlandse politiek gààt ergens over.”

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.