Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De leider en de dissidenten. De vervolgjaren van De Stijl, 1922-1932
0 Reacties
Voor abonnees

De leider en de dissidenten. De vervolgjaren van De Stijl, 1922-1932

(José Boyens) Ons Erfdeel - 1997, nr 2, pp. 284-286

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

In 1982 verscheen een degelijke studie, De beginjaren van De Stijl, 1917-1922; hierin nam Carel Blotkamp (hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam) de spil van de beweging en het tijdschrift: Theo van Doesburg voor zijn rekening en zeven van zijn studenten de overige medewerkers van De Stijl. Een van hen, Nicolette Gast, die een hoofdstuk over Georges Vantongerloo schreef, verwees enkele malen naar de schenking Van Moorsel. Deze werd in eerste instantie door de weduwe Nellie van Doesburg-van Moorsel in 1975 gelegateerd aan de kunsthistorica Wies Leering-van Moorsel. Het rijke archief van de internationaal zeer actieve stijlredacteur droeg Wies van Moorsel vervolgens in 1981 over aan de Nederlandse Staat. Het is dit archief met zijn vele nog niet eerder gepubliceerde stukken, dat een belangrijke documentaire basis geeft aan De vervolgjaren van De Stijl, 1922-1932, opnieuw onder redactie van Carel Blotkamp.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.