Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

‘de lage landen’ kiest haar favorieten voor de Lage Landenlijst
1 Reacties
kunst

‘de lage landen’ kiest haar favorieten voor de Lage Landenlijst

Op zaterdag 3 september 2022 zendt Radio 1 de honderd beste Nederlandstalige songs uit, gekozen door de luisteraars. Dit zijn de favorieten van de lage landen.

De favoriet van Tom Christiaens: De Mens

Eenvoud siert de mens. Met sobere teksten en complexloze rock weet De Mens al dertig jaar de mooiste beelden en diepste emoties op te roepen over vertrouwde onderwerpen. In ‘Denk je nog aan mij’ zijn dat bijvoorbeeld vervelende ouderdomsverschijnselen. Dat De Mens nog lang moge leven.

https://www.youtube.com/embed/KvzMLq9XGzc

De keuze van Pieter Coupé: BeraadGeslagen

In dit cultnummer komen veel van mijn fascinaties samen: de onwaarschijnlijke hausse aan Belgische topjazz in de personen van pianist Fulco Ottervanger en drummer Lander Gyselinck, die samen BeraadGeslagen vormen; de onnavolgbare, even experimentele als dansbare muziek makende Charlotte Adigéry die dit nummer zingt; een geweldig Gents accent; een wat ongemakkelijke mix van ernst en luim; en tot slot een knipoog naar Tien om te zien en de gouden jaren van het Vlaamse lied. Nu maar hopen dat BeraadGeslagen Isabelle A. ooit echt zo ver krijgt om dit nummer te zingen.

https://www.youtube.com/embed/fXp8cHzt2GE

De favoriet van Evelyne Ledoux-Beaugrand: Willem Vermandere

Waarom? Eenvoudig: dit is het eerste Nederlandstalige nummer dat ik ooit leerde kennen. En het is ook een mooi, melancholisch lied.

https://www.youtube.com/embed/KGUbiwXyJ1w

De keuze van Emma Reynaert: Eefje de Visser

De dromerige titeltrack van het gelijknamige album is zo'n nummer dat telkens een andere richting uitgaat dan je verwacht, maar dat toch in je hoofd blijft hangen. Heel meewiegbaar, ideaal om even mee van de wereld te verdwijnen.

https://www.youtube.com/embed/ACi2TSCbVPg

De favoriet van Hendrik Tratsaert: Spinvis

De Lage Landenlijst? Spontaan denk ik aan ‘Kom terug’ van Spinvis. Een geweldig aanstekelijk liedje waaruit wijsheid spreekt: carpe diem, pluk de dag. Van Spinvis zijn we al altijd fijnzinnige, bedachtzame teksten en melodieën gewend, maar dit is een echt oorwurm! Het lijflied van de vitalist.

“Reis ver, drink wijn, denk na
Lach hard, duik diep
Kom terug.”

https://www.youtube.com/embed/9C4UbGbQYyc

De keuze van Hans Vanacker: Wim de Craene

Mijn zoon is naar dit liedje genoemd. De tekst blijft me raken. Een vader die zijn kind loslaat, het geeft een vreemd gevoel. Dat kreeg ik toen Tim voor het eerst zonder handen fietste, later nog een paar keer en vooral op het moment dat hij op kot ging. Het heeft iets archetypisch en toch zal het voor elke vader anders zijn.

https://www.youtube.com/embed/mMc3B7VSAwk

De favoriet van Tomas Vanheste: Alex Roeka

Een lied over niet minder dan het leven, gezongen met die rauwe, hese stem en de doorleefde emotie waar het miskende genie van het Nederlandstalige lied patent op heeft.

https://www.youtube.com/embed/ZFXCnoPNtXk

De keuze van Philippe Vanwalleghem: Tourist LeMC & Raymond

Ik wilde eerst stemmen voor een usual suspect: ‘Ier bie oes’ van Het Zesde Metaal. Waarom? Tja, omdat het een topnummer is: naast de West-Vlaamse melancholie die ervan afdruipt, wordt er ook spitsvondig met taal gespeeld. Maar ik kies dan toch voor een nummer dat misschien niet in de Lage Landenlijst staat: ‘Spiegel’ van Tourist LeMC featuring Raymond van het Groenewoud. Daarmee heb je meteen twee klasbakken beet: een Antwerpse rappende bard in combinatie met de immer geweldige tierlantijn Raymond. Een nutteloos versiersel is die laatste hier trouwens allerminst.

https://www.youtube.com/embed/57Mdjj3FA8k

De Lage Landenlijst bij Radio 1

JefVanStaeyen

En als die mooiste Nederlandstalige song nu eens "Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen" was. Muziek van Lodewijk De Vocht, tekst van August Cuppens.
Het is niet nodig flamingant of katholiek te zijn om de immense kwaliteiten te erkennen. Een meeslepende melodie, het Wilhelmus gelijk, en dan die woorden: "Liefde gaf u duizend namen". Raymond van het Groenewoud kan er een punt aan zuigen.

Met alle respect voor "Tim", of "De fanfare van honger en dorst".

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.