Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De ladder neerleggen. Literair, sociaal en politiek-ideologisch engagement in het werk van Walter van den Broeck
0 Reacties
Voor abonnees
Walter van den Broeck (1941-2024)

De ladder neerleggen. Literair, sociaal en politiek-ideologisch engagement in het werk van Walter van den Broeck

(Jos Borré) Ons Erfdeel - 1985, nr 5, pp. 688-695

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Een van de belangrijkste doelstellingen van Van den Broeck is zijn werk ruim toegankelijk maken, zonder daarbij toegevingen te doen in de richting van gemakkelijk, traditioneel proza. Hij besteedt niet alleen veel aandacht aan de vormtechnische aspecten, maar ook aan autobiografische reconstructies, die het materiaal leveren voor een vorm van sociale geschiedschrijving. Aanvankelijk was zijn werk provocerend en bijzonder heftig, later werd het minzamer maar ook subversiever. Van den Broeck streeft naar een nieuwe ordening, die bereikt zal worden door solidariteit van de arbeidersklasse. In zijn werk toont hij hoe de sociale ladder "neergelegd" kan worden: "In 'Het beleg van Laken' (…) komt Koning Boudewijn (…) naar voren als een zorgelijk man die het koningschap draagt als een last, en niets liever zou doen dan een leven als dat van iedereen leiden: de hoogste sport van de ladder komt op gelijkte hoogte als de laatste."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€10

€4/maand

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.