Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De laattijdige bevrijding van Duinkerke: 9 mei 1945
0 Reacties
Voor abonnees
De Franse Nederlanden
geschiedenis

De laattijdige bevrijding van Duinkerke: 9 mei 1945

75 jaar geleden, na een belegering van acht maanden, werd de havenstad Duinkerke op 9 mei 1945 bevrijd. De hardnekkige admiraal F. Frisius, die de Duitse troepen met harde hand leidde, gaf zich pas een dag na de definitieve capitulatie van nazi-Duitsland onvoorwaardelijk over.

De herinnering aan de laattijdige bevrijding van Duinkerke staat nog altijd in het geheugen van de stad gegrift. Jaarlijks wordt de gebeurtenis, die op historisch vlak aanleiding gaf tot tal van onderzoeksprojecten en publicaties, herdacht met een officiële plechtigheid, een tentoonstelling en een symposium. Bovendien wordt op plaatselijk niveau bijkomend onderzoek gevoerd, waarbij vooral het tot nog toe onvoldoende uitgediepte Angelsaksische archief verder wordt uitgespit.

De bewuste episode uit de Tweede Wereldoorlog vloeide rechtstreeks voort uit de eerste maanden van 1944 toen de Duitsers, uit vrees dat de Geallieerden op de kusten van de regio Nord-Pas-de-Calais zouden landen, besloten overal langs de kust versterkingen te bouwen om zo het hele gebied te verdedigen. Het lot van Duinkerke leek toen bezegeld.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.