Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De hartstochten van Eric de Kuyper
0 Reacties
Voor abonnees

De hartstochten van Eric de Kuyper

(Karel Osstyn) Ons Erfdeel - 1990, nr 5, pp. 664-671

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Bespreking van het werk van de schrijver/filmmaker Eric de Kuyper en in het bijzonder van zijn autobiografische cyclus, waarvan tot nog toe alleen de drie delen kinderherinneringen zijn verschenen: \Aan zee\", \"De hoed van tante Jeannot\" en \"Mogli's tranen\". In elk deel bekijkt De Kuyper de wereld met min of meer gemengde gevoelens, waarbij hij voor distantie kiest in de vorm van een verteller in de derde persoon. De auteur toont aan hoe die keuze aansluit bij de manier waarop De Kuyper in zijn films de vertelcodes uiteenrafelt. Ook op een ander niveau zijn overeenkomsten te vinden tussen de beeldtaal van zijn films en de taal van zijn boeken, b.v. in het feit dat hij dialogen mijdt omdat ze afleiden van de essentie van de figuur. Zijn autobiografie - waarvan elk deel kort beschreven wordt - heeft de charme van een feuilleton, maar de waarde van een document, en op die manier overstijgt ze de gangbare literaire codes."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.