Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De grote neutralisering van het Belgische federalisme
0 Reacties
Voor abonnees

De grote neutralisering van het Belgische federalisme

(Wilfried Dewachter) Ons Erfdeel - 2004, nr 3, pp. 355-365

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Tussen 1970 en 1985 is België geëvolueerd van een unitaire naar een federale staat. Hoewel er in feite twee verschillende maatschappijen bestaan in België en er objectieve gronden zijn om het federalisme verder door te voeren, bestaat er bij een leidende Belgische elite een consensus om het federalisme te neutraliseren. Door de pariteitseisen, eisen voor een gelijke numerieke vertegenwoordiging van Vlamingen en Walen, en de particratie werd het Belgische federalisme gecounterd nog voor het goed en wel was doorgevoerd. Onder meer door de verkiezingsmanipulaties is in de periode 1999-2004 het Belgische federalisme verder ontkracht. Tegenover deze “elitaire consensus” stelt Dewachter het ware elitisme, dat bestaat in het voorlichten en het overtuigen van gevormde burgers die dan zelfstandig de goede keuzes maken. Politici moeten de beslissingen niet wegnemen van de mensen, zo citeert Dewachter Thomas Jefferson; het is juist hun taak “to inform their discretion”.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.