Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De droomfabriek Brussel. "Brutopia" van Pascal Verbeken
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

De droomfabriek Brussel. "Brutopia" van Pascal Verbeken

Na onder meer Arm Wallonië (2007) en Tranzyt Antwerpia (2013) waagt Pascal Verbeken zich eindelijk ook aan Brussel. In zijn bekende stijl trekt hij voortdurend de straat op, kijkt eens goed om zich heen en blijft hardnekkig zoeken naar restanten van weleer, in de vorm van mensen of gebouwen. Hij verweeft historische verhalen met het hedendaagse stadsleven en de gewone mens.

Een doordeweekse dag in 1957, ergens in de ochtend. Op de Brusselse Heizelvlakte torst Frans Cools bouwmateriaal op zijn schouder. Hij loopt in het midden van een zandweg, tussen allerlei onafgewerkte bouwsels, in de richting van een metalen constructie die boven alles in de wijde omgeving uittorent. Het monumentale geraamte verderop is onmiddellijk te herkennen als het half afgewerkte Atomium, de bouwvakker steekt er nietig tegen af. Een fotograaf kijkt hem aan op zijn rug en legt de scène vast op beeld.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.