Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De deemstering van de literaire kritiek. Van verlicht criticus tot literair journalist
0 Reacties
Voor abonnees

De deemstering van de literaire kritiek. Van verlicht criticus tot literair journalist

(Frank Hellemans) Ons Erfdeel - 2004, nr 3, pp. 373-380

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

“Hoe komt het dat er vandaag de dag in Vlaanderen en Nederland nog zo weinig aan echte, ‘trancherende' literaire kritiek wordt gedaan en zo veel aan ‘vergoelijkende', literaire journalistiek die het moet hebben van reportages, interviews en portretten?” Dat is de vraag die Hellemans in dit artikel probeert te beantwoorden. Eerst schetst Hellemans kort de evolutie die de literaire kritiek in de loop van de tijden heeft doorgemaakt. Vervolgens formuleert hij drie criteria waaraan hijzelf elk gelezen boek toetst: een sensueel criterium, een maatschappelijk-intellectueel criterium en een retorisch criterium. Boeken die aan alledrie de criteria voldoen, zijn volgens Hellemans goede boeken. In het stuk wordt geregeld gerefereerd aan recente teksten over kritiek van M. Doorman, J. Joosten, I.L. Pfeijffer en J. Vullings.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.