Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De componist in het Nederlandse muziekleven
0 Reacties
Voor abonnees

De componist in het Nederlandse muziekleven

(Helen Metzelaar) Ons Erfdeel - 1985, nr 1, pp. 37-44

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Historische schets van de inbreng van vrouwelijke componisten in het Nederlandse muziekleven. Vóór het einde van de 19de eeuw waren ze uitzonderingen. Vanaf 1890 verloopt het muziekleven in Nederland professioneler, wat een stimulans was voor de vrouwelijke componisten. Dank zij de steun van mannen met belangrijke posities in het muziekleven, kwamen zij onder de aandacht. Ook de emancipatiebeweging vormde voor de componistes een belangrijke steun. In de periode tussen de twee wereldoorlogen hield het aantal vrouwelijke componisten goed stand, maar na de oorlog verminderde zowel het aantal uitvoeringen als het aantal componistes. Het aandeel van vrouwen is op dit ogenblik beperkt te noemen, hoewel de laatste jaren een lichte bloei valt waar te nemen.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.