Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste verhalen van het jaar over geschiedenis
0 Reacties
Het beste van 2020
geschiedenis

De beste verhalen van het jaar over geschiedenis

Plantijn was een culturele ondernemer die mensen verbond met boeken

Mainz, 1450: Gutenberg ontwerpt MS-DOS. Antwerpen, 1550: Plantijn introduceert Windows. Zo voelt ’s werelds eerste grote communicatierevolutie – de boekdrukkunst – vandaag aan. Antwerpen kan de uitvinding van de boekdrukkunst niet claimen, maar in die boomtown aan de Schelde vond Christoffel Plantijn (1520-1589) het medium wel voor een tweede keer uit. Vijfhonderd jaar na zijn geboorte kunnen uitgevers nog altijd lessen trekken uit zijn culturele ondernemerschap.

Lees meer

De Vlaamse intellectuele elite en Congo

Er bestaat een lange traditie waarin Vlaanderen zichzelf beschouwde als gekoloniseerd binnen België. Daarom konden Vlamingen ook niet verantwoordelijk gesteld worden voor het koloniale project in Congo, want dat werd aan de Belgische staat toegeschreven. Die opvatting gaat voorbij aan het diepgaande engagement van Vlaamse kolonisatoren. Zij incarneerden het kolonialisme en in het moederland deed de Vlaamse intellectuele elite precies hetzelfde.

Lees meer

We hadden dit jaar extra aandacht voor Congo, 60 jaar na de onafhankelijkheid.

Pannenkoeken en moddermuilen: de seksuele revolutie in de late middeleeuwen

In Oefeningen in genot schrijft Herman Pleij over de ‘ontdekking’ van de seksuele lust, in de loop van de veertiende eeuw, en hoe die in literatuur en kunst is verbeeld. “Zijn combinatie van grote, brede kennis en groot vertellersgemak maakt ook dit boek weer erg aantrekkelijk”, schrijft Aleid Truijens in haar recensie van dit boek.

Lees meer

Waarom het verzet in bezet België meer aandacht verdient

Het belang van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog behoort niet tot het collectieve geheugen van de Belgen. De politieke en morele erfenis van de mensen die weerstand boden tegen de Duitse bezetter is er zelfs grotendeels vergeten. Dat is merkwaardig, want het verzet kan een indrukwekkend palmares voorleggen. Het verdient dus een prominentere plaats in de oorlogsherinnering.

Lees meer

De wortels van het Vlaams-nationalisme in België: een gesprek met historicus Lode Wils

Al zijn hele werkzame leven buigt Lode Wils zich over deze vraag: hoe is de Vlaamse natie de Belgische gaan verdringen? In dit interview, naar aanleiding van zijn nieuwste boek, wijst de emeritus professor op mythes, misvattingen en bewust verminkte geschiedenis. En hij is ook scherp voor het huidige Vlaams-nationalisme: ‘De separatisten beseffen niet goed dat ze veel zullen moeten opofferen om hun Vlaamse republiek te krijgen.’

Lees meer

Van dit interview is ook een tweedelige podcast gemaakt:

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.