Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste stukken van 2022 over maatschappij
0 Reacties
© Joe Brusky / Flickr
© Joe Brusky / Flickr © Joe Brusky / Flickr
Het beste van 2022
samenleving

De beste stukken van 2022 over maatschappij

Dit waren de boeiendste stukken van dit jaar over maatschappij: van hoe voetbal de wereld kan redden tot de Maas als brug tussen de Lage Landen.

Geopolitiek in pocketformaat: hoe Vlaanderen en Nederland elkaar weer vinden

Om de staat van de Vlaams-Nederlandse samenwerking op te maken, polste de lage landen een viertal mensen die zich daar met hart en ziel voor inzetten. Ze slabakt, vrezen twee parlementariërs. Maar een duo diplomaten denkt juist dat na een diepe crisis rond 2010 de weg omhoog is gevonden.

Lees meer

Voetbal kan de wereld (een klein beetje) redden

Voetbal is big business, maar tal van clubs en organisaties gebruiken hun populariteit ook om aan gemeenschapswerk te doen. Een schaamlapje, menen critici. Pure maatschappelijke winst, zeggen de voorstanders. Hoe waardevol zijn de sociale initiatieven van voetbalclubs?

Dit artikel komt uit ons nummer met als thema ‘Samenspel: De lijnen tussen sport, kunst en samenleving’.

Lees meer

De Maas: van breuklijn tot brug tussen de Lage Landen

Lang leefden Vlaanderen en Nederland met de rug naar de Maas. Nu werken ze intensief samen aan het in toom houden van de rivier en het verdelen van het water in tijden waarin dramatische overstromingen en langdurige droogte elkaar afwisselen.

Lees meer

Een deadline voor het leven op aarde

Met radicale standpunten of meningen die ingaan tegen de heersende opinie is op zich niets mis. Maar wanneer ze gisten op een voedingsbodem van frustratie, woede of angst, kunnen ze doorschieten naar extremisme, schrijft journaliste Hind Fraihi.

Lees meer

Zeeuws-Vlaanderen, de kraamkamer van Vlaanderen en Nederland

Verre periferie in Nederland, en voor Vlaanderen het buitenland: Zeeuws-Vlaanderen is een strook land die nergens echt bij lijkt te horen. Maar het is ook de plek waar twee landen in elkaar overvloeien, net zoals zee en land dat eeuwenlang deden.

Lees meer

Lees hier al onze stukken over maatschappij

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.