Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De beste stukken van 2022 over de Franse Nederlanden
0 Reacties
© Eurocyclo Département du Nord / Hilde Lenaerts
© Eurocyclo Département du Nord / Hilde Lenaerts © Eurocyclo Département du Nord / Hilde Lenaerts
Het beste van 2022
De Franse Nederlanden

De beste stukken van 2022 over de Franse Nederlanden

Ook in 2022 brachten we bijna wekelijks artikelen over de Franse Nederlanden. Dit is onze keuze van de beste verhalen van het voorbije jaar over deze bijzondere grensstreek.

Noord-Frankrijk klimt op de fiets

De fiets is niet het favoriete vervoermiddel van de Fransen. Maar stilaan komt daarin verandering, zeker in Noord-Frankrijk. Zo beschikt het departement Nord sinds kort over een fietsknooppuntennetwerk dat aansluit bij het netwerk in West-Vlaanderen. Kan een grensoverschrijdend fietsknooppuntennetwerk een bijdrage leveren aan het verkleinen van die grens? Koen Driessens klom in het zadel.

Lees meer

De Vlaamse horizon van Dimitri Vazemsky

De Noord-Franse kunstenaar Dimitri Vazemsky was dit jaar als resident te gast bij de intercommunale Communauté de Communes des Hauts de Flandre. Hij werkte er aan het project Comme un horizon flamand. Hoeveel invloed heeft de regio op zijn werk? Yasmine Van ’tveldt zocht Vazemsky op. ‘Mijn eerste landschap is het Vlaamse landschap.’

Lees meer

In Étaples kwam men niet vechten, maar zieken verzorgen en doden begraven

Dit jaar trok Nicolas Montard voor ons door de Nord en Pas-de-Calais om er oorlogssites te herontdekken. In Étaples-sur-Mer, een vissershaven tegenover Le Touquet, vonden duizenden Britse soldaten de eeuwige rust. Toch is hier in de Eerste Wereldoorlog nooit echt gevochten. Al kwam het wél tot een interne Britse opstand.

Lees meer

Reeks: Sporen van oorlog in Noord-Frankrijk

In het spoor van Marguerite Yourcenar

Schrijfster Marguerite Yourcenar bracht haar jeugd door in Frans-Vlaanderen. Hoewel ze de streek al op jonge leeftijd verliet, speelt die een belangrijke rol in haar werk. Zijn er in Frans-Vlaanderen nog sporen van Yourcenar te vinden? Journaliste Virginie Platteau, die voorouders met haar deelt, beantwoordt deze vraag in een persoonlijk reisverslag.

Lees meer

Hoe het West-Vlaams uit de buitenwijken van Sint-Omaars verdween

In een reeks artikelen belicht Bernard Doncker het Vlaamse verleden van de de Noord-Franse stad waar hij woont: Sint-Omaars (Saint-Omer). Zijn familie streek daar al in 1642 neer (meer bepaald in de Vlaamse wijk Hoobrigghe of Hoge Brug) nadat ze in november 1576 Antwerpen was ontvlucht vanwege de Spaanse Furie. Doncker put uit familieherinneringen en legt verbanden tussen de plaatselijke, regionale, nationale en zelfs internationale geschiedenis. In het laatste artikel van zijn reeks vroeg hij zich af waarom er in Sint-Omaars op den duur geen Vlaams meer werd gesproken.

Lees meer

Reeks: de Vlaamse kanten van Sint-Omaars

VIDEO: de Sint-Jozefkerk in Roubaix, een thuis voor Vlaamse migranten

https://www.youtube.com/embed/_eaOKuVDjv0

In de videoreeks ‘Verborgen hoekjes’ gaat Bart Noels voor ons op zoek naar weinig bekende bezienswaardigheden nabij de Belgisch-Franse grens in Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen en Henegouwen. In deze aflevering brengen we een bezoek aan de Sint-Jozefkerk in Roubaix.

In 2023 volgen er nog verschillende video’s over onbekende plekken.

Meer verborgen hoekjes

Eugène Leroy: een bijzondere, goed omringde kunstenaar

De kunstenaar naar wie MUba Eugène Leroy, het museum voor schone kunsten van Tourcoing, is genoemd, was voor een hele generatie een voorbeeld dat hokjes oversteeg. Naar aanleiding van een tentoonstelling borstelde Chloé Bracaval een portret van de man.

Lees meer

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.