Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De vijf beste verhalen van het jaar over geschiedenis
0 Reacties
Het beste van 2019
geschiedenis

De vijf beste verhalen van het jaar over geschiedenis

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Nederland viert 100 jaar vrouwenkiesrecht, België voerde het pas in 1948 in

Tentoonstellingen, lezingen, wandelingen en een website van de Tweede Kamer: Nederland viert uitgebreid dat iedereen er sinds 1919 mag gaan stemmen. Toch stemt die verjaardag tot nadenken: hij staat ook symbool voor de lange, harde strijd die vrouwen (hebben) moeten voeren voor een gelijke positie in de maatschappij. Belgische vrouwen moesten overigens zelfs tot 1948 wachten voor ze het recht kregen om naar de stembus te trekken. Ciska Hoet, directeur van RoSa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme, beschrijft deze geschiedenis en komt tot de conclusie dat ook vandaag we met z’n allen opboksen tegen veel te enge gendernormen op verschillende niveaus van de samenleving.

LEES VERDER

Tijd voor bescheidenheid. De wereldgeschiedenissen van Nederland en Vlaanderen

In 2018 herschreven Nederland en Vlaanderen hun geschiedenis in twee nieuwe boeken. In een poging om het verguisde format van een nationalistische geschiedenis te vermijden, kozen de redacteuren van beide werken ervoor om de lokale geschiedenis in een internationale context te plaatsen, zodat er een wereldgeschiedenis ontstaat. Regionale ontwikkelingen staan immers zelden los van interregionale en internationale tendensen en gebeurtenissen, maar zulke externe invloeden zijn lange tijd achteruitgeschoven in historische werken. Historica Maïka de Keyzer bespreekt beide werken.

LEES VERDER

Van ‘grootse daden’ tot wandaden: het koloniale debat in vier Nederlandse monumenten

Wat wisten de Nederlanders door de eeuwen heen van wat er echt gebeurde in de koloniën? En wat weten ze er nu van? Ewald Vanvugt schetst de veranderende kijk op de koloniale tijd aan de hand van vier monumenten.


LEES VERDER

Hoe een Nederlands eilandje aan de wieg stond van Amerika

Sint-Eustatius is vandaag het minst bekende eilandje van Caraïbisch Nederland, maar het speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. Toen die strijd in 1775 uitbrak, voorzagen de kooplieden van het eiland de rebelse Amerikaanse kolonisten van wapens en leverden zo een grote bijdrage aan hun overwinning. Toen de gouverneur van ‘Statia’ ook nog een saluut liet brengen aan een opstandig oorlogsschip, beschouwden de Amerikanen dat als een eerste erkenning van hun onafhankelijkheid. In zijn boek De Gouden Rots vertelt Willem de Bruijn hoe een nietig eilandje een sleutelrol in de wereldgeschiedenis kreeg toebedeeld.

LEES VERDER

Het compromismuseum

Na vijf jaar renovatie en dekolonisatie is het AfricaMuseum in Tervuren opnieuw geopend. Kiza Magendane gaat kijken of de inhoudelijke vernieuwing geslaagd is, en vraagt zich af of zo’n Europees museum over Afrika in deze tijden nog wel relevant is. Hij blijft achter met gemengde gevoelens: over de culturen en rituelen van het Afrikaanse continent steekt hij heel wat op, maar het koloniale verleden wordt in het museum gepresenteerd als een voetnoot.

LEES VERDER

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.