Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Cultuurwetenschap in Vlaanderen: La trahison de clercs
0 Reacties
Voor abonnees

Cultuurwetenschap in Vlaanderen: La trahison de clercs

(Leo Apostel, Theo Venckeleer) Ons Erfdeel - 1992, nr 2, pp. 179-190

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

Kritiek op het Decreet betreffende de Universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap dat op 12 juni 1991 door de Vlaamse Raad werd goedgekeurd. Fundamenteel in de kritiek is dat kennisoverdracht blijkbaar belangrijker wordt geacht dan vorming tot kennisuitbreiding, en dat het onderscheid tussen Hogeschool en Universiteit vervaagt, hoewel zo toch elk een eigen functie hebben in het onderwijs. De auteurs zetten uiteen waarom deze ontwikkeling nefast is voor het wetenschappelijk onderzoek in het algemeen, en concentreren zich daarna op de cultuurwetenschappen in het bijzonder. Ze tonen aan hoe de cultuurwetenschappen de hoeksteen moeten vormen van de menselijke vorming en proberen ook een herdefiniëring te geven van het begrip. De plaats van de cultuurwetenschappen in de geschiedenis en in de samenhang van de maatschappij kan niet - zoals bij de natuurwetenschappen - afgemeten worden aan haar praktisch nut, maar waaraan dan wel? Op die vraag proberen de auteurs een antwoord te formuleren.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.