Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Chris Vandenbroeke: kijk op verleden en toekomst van het Vlaamse volk
0 Reacties
Voor abonnees

Chris Vandenbroeke: kijk op verleden en toekomst van het Vlaamse volk

(Wim Verrelst) Ons Erfdeel - 1987, nr 1, pp. 9-17

Dit is een artikel uit ons papieren archief. Even geduld. We scannen het voor u in

De geschiedschrijving was in oorsprong vooral gericht op de machtsdragers, maar in de loop van de 20ste eeuw komt men tot de conclusie dat de lotgevallen van de mensheid veeleer bepaald worden door de materiële omgeving. Dit soort van historisch onderzoek kampte aanvankelijk met een aantal fundamentele problemen, maar gaandeweg werden indrukwekkende resultaten geboekt, hoofdzakelijk in twee opzichten: er werd een dieper inzicht verworven in de oorzaken en modaliteiten van de grote historische fenomenen, en de \gewone mens\" werd het belangrijkste personage. Het onderzoek van de Vlaamse historicus Chris Vandenbroeke kadert in deze evolutie. Hij heeft drie studies geschreven, bestemd voor een ruimer publiek: \"Sociale geschiedenis van het Vlaamse volk\", \"Vlaamse koopkracht\" en \"De toekomst van het Vlaamse volk\". De auteur bespreekt deze drie boeken kritisch en komt tot de conclusie dat een 'histoire totale' een nooit te realiseren streefdoel blijft."

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.