Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Boem paukeslag!
0 Reacties
Paul van Ostaijen Besmette Stad
literatuur

Boem paukeslag!

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren lanceert Besmette Stad, een artistiek antwoord op de huidige gezondheidscrisis, een grootschalig multimediaal en digitaal project dat doorloopt tot in de zomer van dit bizarre jaar 2020.

Besmette Stad laat zich inspireren door Bezette Stad, de dichtbundel van Paul Van Ostaijen, waaraan de dichter op 27 juli 1920 in Berlijn begon.

Als de wereld aan flarden is geschoten, dan mag, dan moet de taal ook exploderen.

Bezette Stad is een indrukwekkend experiment van ontregelende typografie, desintegrerende syntaxis en beklijvende houtsnedes van Oskar Jespers.

“Het is het eerste grote modernistische en multimediale kunstwerk”, zegt Willem Bongers-Dek, directeur van deBuren. “De dichter reageert in zijn gedichten op de Eerste Wereldoorlog en hoe die steden als Antwerpen en Berlijn, maar eigenlijk alle Europese steden, hard trof.”

Nu een groot deel van de wereld langzaam weer uit de lockdown komt, roept dit avant-gardistische meesterwerk veel herkenning op. Onze stad is niet bezet, maar wel besmet. Onze straten waren leeg en we ervaren nog altijd aan den lijve hoe kwetsbaar ons bestaan eigenlijk is.

deBuren vroeg aan zestig Vlaamse en Nederlandse kunstenaars – auteurs, tekenaars, muzikanten – om, met Bezette Stad als inspiratiebron, een antwoord te formuleren op de huidige gezondheidscrisis. Hoe krabbelen we overeind? Wat gaan we anders doen?

Lees hier alvast, in exclusieve voorpublicatie, het antwoord van Annelies Verbeke en Sanneke van Hassel. De komende weken presenteren we ook werk van Lucky Fonz III, Benno Barnard, Anke Verschueren en Lieke Marsman.

De Franse en Engelse vertaling van Lieke Marsman en Anke Verschueren vind je binnenkort op www.les-plats.pays.com en www.the-low-countries.com.

Leesateliers

Het ontstaan van deze grootschalige artistieke vertaalslag kan iedereen meevolgen in de virtuele leesateliers Bezette Stad/Besmette Stad. Live vanuit het geboortehuis van Van Ostaijen gidst biograaf Matthijs de Ridder de kunstenaars en geïnteresseerde deelnemers gedicht per gedicht doorheen de bundel. Want wat staat er precies in die gedichten? Hoe actueel zijn ze? En hoe inspireert het de kunstenaars die ermee aan de slag gaan?

In dit korte filmpje leidt Matthijs de Ridder je alvast in in Bezette Stad.

Deze kunstenaars nemen deel aan Besmette Stad (en er volgen nog namen):

Aafke Romeijn, Annelies Verbeke, Alfred Schaffer, Anke Verschueren, Aya Sabi, Babs Gons, Bauke van der Laan, Benno Barnard, Özdemir, Charlotte Peys, Dean Bowen, Dieter De Schutter, Dirk van Bastelaere, Eleni Debo, Erik Spinoy, Frank Keizer, Fulco Ottervanger, Gaea Schoeters, Gustaaf Peek, Hélène Gelèns, Iduna Paalman, Ilja Leonard Pfeijffer, Iris Penning, Jeroen Olyslaegers, Koen Broucke, Leo van Maaren, Lieke Marsman, Lies Van Gasse, Lisette Ma Neza, Louis van der Waal, Lucky Fonz III, Maarten van der Graaff, Malika Soudani, Marlene van Niekerk, Mauro Pawlowski, Maxime Garcia Diaz, Neil Akenzua, Nele Eeckhout, Pete Wu, Peter Holvoet-Hanssen, Pjeroo Roobjee, Saartje Van Camp, Sanneke van Hassel, Shamisa Debroey, Simon(e) van Saarloos, Spinvis, Tom Van Bauwel, Ward Zwart, Wide Vercnocke, Willy Darktrousers, Willy Organ en Younes van den Broeck.

Partners: deBuren, Paul van Ostaijengenootschap, De Brakke Grond, de zomercursus van de Nederlandse Taalunie, de lage landen, Pakhuis de Zwijger, Eye Filmmuseum (Amsterdam) en Letterenhuis.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.