Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Begijnhoven in de Franse Nederlanden
0 Reacties
Voor abonnees

Begijnhoven in de Franse Nederlanden

(Michiel Nuyttens) De Franse Nederlanden - Les Pays-Bas Français - 2001, nr 26, pp. 51-66

Dit is een artikel uit ons papieren archief

De begijnhoven zijn een religieus fenomeen dat in Vlaanderen volop bestudeerd is. Uit een studie over die literatuur blijkt echter dat de Franse Nederlanden hierin sterk ondergewaardeerd zijn. Dat is met verwonderlijk, want er zijn weinig begijnhoven in Noord-Frankrijk die de Franse Revolutie overleefd hebben. Er is alleen sprake van een aantal 16e- en 17e-eeuwse huisjes in Rijsel, Maubeuge en Valenciennes. De auteur geeft een beeld van de begijnenbeweging in de Franse Nederlanden. Hij toont aan dat er ook op dit vlak sterke banden zijn tussen Vlaanderen en het noorden van Frankrijk.

Les béguinages sont un phénomène religieux qui n'a pas manqué d'être étudié en Flandre. Une étude de la bibliographie prouve toutefois que les Pays-Bas français ne bénéficient pas à cet égard de l'intérêt auquel ils pourraient prétendre. Rien de bien étonnant à cela : rares sont les béguinages du Nord de la France à avoir survécu à la Révolution française. On peut tout au plus mentionner un certain nombre de maisonnettes des XVIe et XVIIe siècles à Lille, Maubeuge et Valenciennes. L'auteur brosse un tableau du mouvement des béguards et béguines dans les Pays-Bas français et montre l'existence de liens puissants, dans ce domaine aussi, entre la Flandre belge et les Pays-Bas français.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.