Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Bedrog op het eerste gezicht. Striptekenaar, illustrator, architect en vormgever Joost Swarte
0 Reacties
Voor abonnees
kunst

Bedrog op het eerste gezicht. Striptekenaar, illustrator, architect en vormgever Joost Swarte

(Gert Jan Pos) Ons Erfdeel - 2012, nr 4, pp. 102-11

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Joost Swarte is gelauwerd en geridderd. De striptekenaar, illustrator, architect en vormgever exposeert in binnen- en buitenland, is vertaald in het Frans, Engels, Duits, Italiaans en Spaans. In september 2012 heeft hij voor zijn oeuvre de Marten Toonderprijs gekregen, de belangrijkste Nederlandse stripprijs. De grootste kracht en verdienste van Swarte is dat hij zijn lezer of toeschouwer bij elke tekening dwingt tot een nieuwe manier van kijken. Telkens zet hij de wereld op zijn kop of geeft hij een slinger aan de werkelijkheid. Daarbij maakt hij altijd gebruik van het stripidioom. Hij tekent een overzichtelijke wereld in heldere lijnen. Of zoals hij dat zelf zegt: “Ik permitteer mezelf zoveel mogelijk inhoudelijke vrijheid en combineer die met een grafische tekenstijl.” Maar let dus op, want de tekeningen zijn bij nadere beschouwing helemaal niet zo helder en laten net iets anders zien dan wat je denkt, want behalve talent voor tekenen en ontwerpen, heeft hij – en dat komt niet zo gek vaak voor bij Nederlandse tekenaars – ook talent voor het absurde.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.