Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Astrid Roemer krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2021 voor ‘onconventioneel, poëtisch en doorleefd werk’
0 Reacties
© Raúl Neijhorst
© Raúl Neijhorst © Raúl Neijhorst
Ereprijs voor Astrid Roemer
literatuur

Astrid Roemer krijgt Prijs der Nederlandse Letteren 2021 voor ‘onconventioneel, poëtisch en doorleefd werk’

De Surinaamse schrijver Astrid H. Roemer (Paramaribo, 27 april 1947) ontvangt dit najaar de Prijs der Nederlandse Letteren 2021. Aan de prijs is een bedrag verbonden van €40.000. Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon maakte het nieuws bekend. Roemer is de eerste Surinaamse auteur die bekroond wordt met de Prijs der Nederlandse Letteren.

“Met haar romans, toneelteksten en gedichten bekleedt Astrid H. Roemer een unieke positie in het Nederlandstalige literatuurlandschap. Haar werk is onconventioneel, poëtisch en doorleefd. Roemer slaagt erin thema’s uit de recente grote geschiedenis, zoals corruptie, spanning, schuld, kolonisatie en dekolonisatie, te verbinden met de kleine geschiedenis, het verhaal op mensenmaat”, stelt de jury van de Prijs der Nederlandse Letteren onder voorzitterschap van prof. dr. Yves T’Sjoen.

De Prijs der Nederlandse Letteren is de meest prestigieuze literaire prijs in het Nederlandse taalgebied en onderscheidt auteurs van belangrijke, oorspronkelijk in het Nederlands geschreven letterkundige werken. De prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een auteur van wie het oeuvre een belangrijke plaats inneemt in de Nederlandstalige literatuur.

Politiek engagement en literair experiment

Astrid Heligonda Roemer werd op 27 april 1947 geboren in Paramaribo (Suriname). Ze debuteerde in 1970 onder het pseudoniem Zamani met de dichtbundel Sasa: mijn actuele zijn en publiceerde sindsdien behalve poëzie ook romans en theaterstukken. Roemers verhalend proza vormt het belangrijkste onderdeel van haar oeuvre, waaronder ook haar magnum opus: de trilogie Gewaagd leven (1996), Lijken op liefde (1997) en Was getekend (1998).

Deze trilogie werd in 2000 in de lage landen (toen nog Ons Erfdeel) besproken door August Hans den Boef, die zei dat “de wereld die Astrid Roemer beschrijft in haar onlangs voltooide romantrilogie lijkt op die in het oeuvre van auteurs als Salman Rushdie. Net als hij beschrijft Roemer een caleidoscoop van gevoelens, dromen en symbolen, van fantasieën en herinneringen, van geluiden, geuren en beelden.” (lees meer)

Haar recentste werk, Gebroken wit, verscheen in 2019. In haar werk spelen thema’s als migratie, seksuele oriëntatie, racisme en emancipatie een grote rol. Kenmerkend voor haar stijl zijn de rijkdom aan beelden en symboliek en het experimenteren met verschillende stijlvormen en verhaalstructuren. Warda El-Kaddouri recenseerde dit werk voor de lage landen en vond dat "Gebroken wit meer is dan een tragische familieroman, het is het verhaal van een gebroken familie in een gebroken land". (lees meer)

In het artikel 'Mijn portret van letterhout'. Over de romans van Astrid Roemer zei onze recensent Wim Rutgers: "Hoewel Astrid Roemer ongetwijfeld thuishoort in de Surinaamse schrijftraditie, maakt haar ontwikkeling duidelijk dat twee soorten Surinaamse literatuur zijn ontstaan: één in Suriname die gericht is op het eigen land en één als minderhedenliteratuur met een eigen thematiek in Nederland." (lees meer)

In 2016 ontving Astrid H. Roemer de P.C. Hooftprijs voor haar gehele oeuvre.

Oeuvreprijs

De Prijs der Nederlandse Letteren wordt gefinancierd door de Taalunie. De organisatie ligt beurtelings in handen van Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds.

De onderscheiding heeft als doel de Nederlandstalige cultuur, binnen en buiten het taalgebied, onder de aandacht te brengen. De prijs onderstreept bovendien het feit dat in het Nederlands kwalitatief hoogstaande literatuur wordt geschreven.

De uitreiking gebeurt afwisselend door de Nederlandse en de Belgische Koning. In oktober 2021 zal koning Filip de prijs overhandigen aan Astrid H. Roemer in Brussel (onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen). De literaire podiumorganisatie Behoud de Begeerte staat mee in voor de organisatie.

Roemer bij de lage landen

Naar aanleiding van deze bekroning hebben we bij de lage landen de artikelen over het werk van Astrid H. Roemer gebundeld in een online dossier.

Bron: persbericht Prijs der Nederlandse Letteren
Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.