Deel artikel

literatuur

Anjet Daanje, Oek de Jong, Yves Petry, Peter Terrin en meer op shortlist Libris 2023

7 maart 2023 3 min. leestijd

Uit een ‘veelomvattende en verrassende oogst’ selecteerde de jury van de Libris Literatuur Prijs zes titels die ‘de magie van literatuur tot uitdrukking brengen’. Op de shortlist staan Anjet Daanje, Oek de Jong, Donald Niedekker, Yves Petry, Peter Terrin en Peter Zantingh. Wij bespraken hun romans.

Op maandagavond 8 mei weten we wie de dertigste Libris Literatuur Prijs wint en naar huis gaat met €50.000. Tot die tijd is het nagelbijten voor Anjet Daanje, Oek de Jong, Donald Niedekker, Yves Petry, Peter Terrin en Peter Zantingh, die de overblijvers zijn van de achttien titels tellende longlist. Deze zes auteurs krijgen nu alvast €2.500 euro en mogen zich de komende maanden verheugen op verhoogde aandacht voor hun werk.

Twee van de zes auteurs zijn Vlamingen: Peter Terrin en Yves Petry, die de Libris Literatuur Prijs al een keer won in 2011 voor zijn kannibalenroman De maagd Marino. Maar één van de kanshebbers is een vrouw: Anjet Daanje, die het lijvigste (654 pagina’s) én bestverkochte boek van de zes schreef.

Hierna vind je onze recensies van hun genomineerde romans.

Anjet Daanje – ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ (Passage)

Voor haar tiende, ruim zeshonderd pagina’s tellende roman kreeg Daanje vorig jaar de Boekenbon Literatuurprijs. “Een royaal boek”, schreef Barber van de Pol in haar recensie. “Origineel en razendknap uitgewerkt.”

Oek de Jong – ‘Man zonder rijbewijs’ (Atlas Contact)

In zijn jongste boek evolueert Oek de Jong van een bijrijder naar een chauffeur, onderweg mediteert hij over het leven van zijn ouders en dat van hemzelf. Daan Stoffelsen spreekt over “een aangename, oorspronkelijke reis, beschreven met humor en nieuwsgierigheid” in zijn recensie voor de lage landen.

Donald Niedekker – ‘Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’ (Koppernik)

“Met zijn originele invulling van Willem Barentsz’ beroemde pooltocht is Donald Niedekker klaar voor een groter publiek. Al blijft het opletten: de ene waarheid is de andere niet, zo houdt de even verrassende als onvoorspelbare verteller ons voortdurend voor”, schreef Laurent De Maertelaer in zijn recensie op de lage landen.

Yves Petry – ‘Overal zit mens’ (Das Mag)

“Is de hoofdpersoon van Yves Petry’s achtste roman alleen maar een gestoorde gek? Of maakt hij met zijn filosofische en maatschappelijke uiteenzettingen ook een punt?”, vraagt Maarten Dessing zich af in zijn recensie van deze ‘moordfantasie’.

Peter Terrin – ‘De gebeurtenis’ (De Bezige Bij)

Met De gebeurtenis komt literair meesterschap voor Peter Terrin binnen handbereik, schreef Lodewijk Verduin over deze ‘roman-in-verhalen’ waarin de liefde altijd op de loer ligt.

Peter Zantingh – ‘Tussentijds’ (Das Mag)

“In zijn knappe, gelaagde vierde roman Tussentijds verwerkt Peter Zantingh de twijfels over ouderschap in tijden van klimaatcrisis”, schreef Het Parool. Ken Lambeets besprak voor de lage landen Na Mattias (2018) en Zantinghs twee eerdere romans.

De staat van de roman

Het juryrapport van de Libris Literatuur Prijs omvat ook een beschouwing over de literatuur anno 2023. “Als de wereld verandert, verandert de literatuur. En als de literatuur verandert, verandert de wereld. Zelden was dat zo evident als de afgelopen jaren”, begint dat rapport. Verder staat er:

De roman van nu is dan ook meer dan ooit divers en genreoverstijgend. Een literaire tekst is vaker ook essayistisch, historisch gekleurd of autobiografisch getint. Soms bevat hij krantenartikelen, socialemediaberichten, recepten of futuristische elementen. Dan weer neigt de roman naar non-fictie, memoires of autofictie. In onze tijd van virtuele werelden, AI en nepnieuws, heeft de werkelijkheid van alle dag soms meer weg van fictie – dat betekent dat de romanschrijver voor een nieuwe uitdaging staat.

Lees het volledige rapport hier.

De prijs in 2023

Dit is de jury van deze editie: Mira Feticu (schrijver, performer, interviewer, radiomaker en publicist), Margot Dijkgraaf (literatuurcriticus en schrijver), Beatrice de Graaf, (historicus, hoogleraar History of International Relations & Global Governance aan de Universiteit Utrecht, juryvoorzitter), Yannick Dangre (schrijver en dichter) en Lies Schut (literair recensent De Telegraaf).

Vorig jaar ging de prijs naar Mariken Heitman voor Wormmaan.

Pieter

Pieter Coupé

eindredacteur de lage landen

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Lees ook

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [00000000000007250000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)