Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

De samenleving op de sofa. De cultuurkritiek van psychoanalyticus Paul Verhaeghe
0 Reacties
Voor abonnees
samenleving

De samenleving op de sofa. De cultuurkritiek van psychoanalyticus Paul Verhaeghe

(Tomas Vanheste) Ons Erfdeel - 2012, nr 4, pp. 50-57

Dit is een artikel uit ons papieren archief

Psychoanalyticus Paul Verhaeghe maakt in noord en zuid en van links tot rechts de tongen los met zijn bijtende kritiek op het huidige economische systeem. De neoliberale ideologie bepaalt volgens Verhaeghe niet alleen ons gedrag op de werkvloer, maar is in alle poriën van onze samenleving binnengedrongen en beheerst ook onze verhouding met lichaam, partner en kinderen. De consumptiemaatschappij heeft genieten tot de hoogste plicht verheven, maar al hebben we het beter dan ooit, we hebben ons nog nooit zo slecht gevoeld. In tijden dat de crisis maar voortsuddert, raakt Verhaeghe met zijn maatschappijkritiek een gevoelige zenuw. Uit alle geledingen van de samenleving, van indignados tot ondernemers, krijgt hij verzoeken om lezingen te geven en de laatste jaren is hij zonder twijfel de meest geïnterviewde psychotherapeut uit de Lage Landen. Alle reden dus om zijn gedachtegoed kritisch tegen het licht te houden.

Verder lezen?

Dit is een artikel waarvoor je moet betalen. Koop dit artikel of neem een abonnement om toegang te hebben tot alle verhalen van de lage landen.

€3

€4/maand

€40/jaar

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.