Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

5 dagen in het Frans, grenzen overschrijden
0 Reacties
© Michael Depestele
© Michael Depestele © Michael Depestele
De Franse Nederlanden
taal

5 dagen in het Frans, grenzen overschrijden

Bouwen aan Europa

Twee jonge Franse docenten stellen een nieuw initiatief voor. Dat heeft tot doel jonge leerkrachten, aan beide kanten van de grens, samen te laten werken in een Europese context en hun kennis van het Frans te verbeteren.

Dit was de ambitie van het Erasmus-programma toen het in 1987 gelanceerd werd. In de overtuiging dat de banden tussen studenten zouden worden aangehaald, hebben de Europese leiders dit programma, dat meer dan 3 miljoen studenten in staat heeft gesteld om te reizen, in het leven geroepen.

Het ERASMUS-programma is niet beperkt tot studenten in het hoger onderwijs. ERASMUS+ biedt ook grote kansen aan leerkrachten en administratief personeel in scholen en onderwijsinstellingen.

In deze context stellen twee Franse docenten een nieuw initiatief voor.

In april 2020 willen zij een cursus aanbieden met een dubbel doel. Ten eerste willen zij een gemeenschap van Europese docenten opbouwen die samen met hun studenten aan Europa willen werken. De week die zij samen doorbrengen zou een gelegenheid moeten zijn om elkaar beter te leren kennen en enthousiast na te denken over uitwisselings- en educatieve projecten. Zo zal de helft van de opleiding worden gewijd aan het bestuderen van het rijke thema van de grens. We zullen hiervoor enkele plaatsen op de grens tussen Frankrijk en België in kaart brengen.

De tweede doel is het bevorderen van de kennis van het Frans. De helft van de opleidingstijd (16 uur) zal worden besteed aan de ontwikkeling van de Franse taal. Aan het einde van de cursus zullen de deelnemers een Frans certificaat ontvangen waarop het niveau van hun kennis van deze taal zal worden aangegeven.

Grens/Frontière 1713-2013

Ter gelegenheid van de 300e-verjaardag van het vastleggen van de Frans-Belgische grens in 2013 publiceerde de culturele instelling Ons Erfdeel vzw het fraaie boek Grens/Frontière 1713-2013. Het was voor de initiatiefnemers de inspiratiebron voor de ontwikkeling van het cultureel gedeelte van de cursus.

Hoe is de grens zichtbaar op het grondgebied gegraveerd? Hoe lijkt het soms om een onrechtmatig en kunstmatig gegeven te gaan? Is het een illustratie van de rede of van de absurditeit van het menselijk gedrag? Welke historische en culturele elementen brengen ons dichter bij elkaar of scheiden ons van onze buren? Dit zijn de vragen die centraal zullen staan bij de bezoeken en uitwisselingen tussen de deelnemers.

Het in twijfel trekken van de grens betekent ook het bevragen van haar afwezigheid en de gevolgen ervan in een recente Europese ruimte. Hoewel geopolitieke en economische zaken soms ver weg lijken, toch zijn het de hefbomen die de Europeanen een brede grensoverschrijdende kijk bieden. Het is belangrijk om dit te beseffen en dankbaar te zijn. Het is altijd goed om dit te herhalen in een context waarin het erg aanlokkelijk lijkt om zich achter de eigen grenzen terug te trekken. Men moet geen genie zijn om de kansen te begrijpen die Europa ons biedt.

Nieuwe vaardigheden en kennis ontwikkelen, instrumenten verwerven en een netwerk voor samenwerking op onderwijsgebied creëren: dat is wat Europa te bieden heeft aan de docenten van vandaag, om hun leerlingen te verenigen rond de grote uitdagingen van de toekomst. Door de andere te leren kennen, weg van clichés en twijfels, biedt Europa ons een grote waaier aan mogelijkheden.

Wanneer? Van maandag 20 tot vrijdag 24 april 2020

Waar? 's Ochtends gaan de lessen door in de instelling Thérèse d' Avilla, 254 rue Nationale in Rijsel. In de namiddag gaan we op stap in Belgisch-en Frans-Vlaanderen

Info:

Emilie Ducourant: emilie.ducourant@ndpaixlille.fr

SabineTrollé : sabinetrolle.erasmus@outlook.com

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.