Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Water, vloek en zegen

Door onvoorziene omstandigheden zien we ons genoodzaakt de presentatie van het themanummer ‘Water, vloek en zegen’ op 21 oktober in Vlissingen te annuleren. We presenteerden dit nummer van de lage landen eerder in het Museum voor Schone Kunsten in Gent (fotos op onze Facebook-pagina). We hopen u snel op één van onze volgende activiteiten te verwelkomen.

Themanummer van ‘de lage landen’

Het nieuwste nummer van het Vlaams-Nederlandse culturele tijdschrift de lage landen zoomt in op het thema ‘water, vloek en zegen’. In het laaggelegen deltagebied van de Lage Landen is water alomtegenwoordig: als zee, stromen en rivieren. Het is getemd en ingedijkt. Er is grond op gewonnen. Het is zowel een bedreiging als een bron van weldaad gebleken.

Lezing van Lotte Jenssen

Op de presentatie van ons themanummer geeft cultuurhistorica Lotte Jensen een lezing over ‘Kwetsbaarheid en trots. De strijd tegen het water vroeger en nu’. Hoe heeft die strijd onze identiteit bepaald? En hoe werd die strijd afgebeeld in onze culturele media vanaf de schilderkunst? Dat dit thema brandend actueel is, hoeven we u niet te vertellen. Jensen start haar lezing bij de Elisabethvloed van 1421, die dit jaar uitgebreid wordt herdacht, en eindigt met de overstromingen van deze zomer.

Muzikale zeegedichten van Slauerhoff

Muzikanten Elly Aerden (Eléonor) en Gerry De Mol zorgen voor een muzikaal intermezzo. Ze doken samen in de teksten van de Nederlandse dichter en zeevaarder J.J. Slauerhoff. Het resultaat is een volledig nieuw liedrepertoire dat zijn neerslag vindt in het album Ik had me het leven anders voorgesteld. Ze krijgen muzikale versterking van Jan-Sebastiaan De Geyter.

https://www.youtube.com/embed/kl35RTeDZY8

Benieuwd naar het nummer?

Je leest over de Vlaams-Nederlandse haven North Sea Port, de invloed van water op de Nederlandse identiteit en hoe we de verloren harmonie tussen mens en water kunnen herstellen. Maar ook over veertig jaar de Brakke Grond in Amsterdam, hoe de pandemie voor een artistieke groeisprong zorgde in het theater en een portret van de Nederlandse dichter-kunstenaar Bernke Klein Zandvoort. Surf snel naar de website van de lage landen om het nieuwe nummer te ontdekken of meteen te bestellen. De editie zal ook te koop zijn voor en na de lezing.

Lotte Jensen is neerlandica, filosofe en cultuurhistorica. Ze werkt als hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis bij de afdeling Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Elly Aerden is zangdocente folk en wereldmuziek aan de academies van Sint-Niklaas en Lebbeke en geeft regelmatig workshops en stages. Je hoort Aerden aan het werk bij Zefiro Torna, Olla Vogala, amoRRoma en MissT. Met Eléonor creëerde ze een eigenzinnig mediterraan project rond Latijnse gedichten.

Gerry De Mol maakte al poëzie- en muziekprogramma’s rond Herman de Coninck en Fernando Pessoa, en toonzette onder meer Goethe, Rutger Kopland en Guido Gezelle voor het Kaaitheater, de AB en het Archipel-poëziefestival in Sint-Niklaas. Hij was de bezieler van onder meer Oblomow, Kleine Blote Liedjes met Eva De Roovere, maakte theater met Compagnie Lodewijk/Louis, ’t Arsenaal, Younnous Diallo en is af en toe solo zichzelf.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.