
Nederlands slavernijmuseum wil weg van schuld en boete
Amsterdam krijgt een nieuw Slavernijmuseum, want het verhaal van de Nederlandse slavenhandel móét verteld worden. Maar de maatschappelijke discussie is pittig.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
Hoe gaan België en Nederland om met hun koloniale verleden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika? In deze reeks vind je stukken over Congo, Indonesië, Suriname. Over hoe het daar vroeger was, wat er nu gebeurt en hoe het verleden doorwerkt in het heden.
Amsterdam krijgt een nieuw Slavernijmuseum, want het verhaal van de Nederlandse slavenhandel móét verteld worden. Maar de maatschappelijke discussie is pittig.
Met de Congo-commissie bewandelde België een andere weg dan Nederland, dat zijn koloniale verleden in Indonesië liet onderzoeken door drie instituten. Wat betekent dit voor de omgang met een beladen geschiedenis?
Waarom nam de compagnie deel aan de trans-Atlantische slavenhandel? En hoeveel slaafgemaakte mensen heeft ze verhandeld?
In de studie van het Nederlandse slavernijverleden overheerste lang het perspectief van de kolonisator. Steeds meer onderzoekers proberen nu de stemmen van mensen in slavernij te laten klinken.
In ‘Het slechte geweten van Vlaanderen’ neemt de literatuurwetenschapper de handschoen op tegen de criticasters die Conscience racistisch, kolonialistisch en nationalistisch noemen.
In de late achttiende eeuw vertrokken vanuit hotspot Oostende diverse schepen naar de kusten van West- en Centraal-Afrika om er goederen te ruilen tegen mensen.
België heeft meer aandacht voor verzoening en de excuses van de koning gaan veel verder, terwijl Nederland zijn zelfbeeld nog onvoldoende heeft gecorrigeerd.
De bundel ‘Koloniaal Congo‘ verwijst de mythe dat de Belgische kolonisatie de Congolezen vooruitgang bracht naar het rijk der fabelen.
Mathieu Zana Etambala schreef een boek zonder polemische ambitie. Maar hij maakt wel gehakt van Leopold II en zijn Congo-beleid.
Ook de Vlamingen in Congo incarneerden het kolonialisme, en in het moederland deed de Vlaamse intellectuele elite precies hetzelfde.
Het nieuwe 'blacktivisme' mag geen identitaire beweging worden.
Birneys had hoge verwachtingen over dit onderzoek naar de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd (1945-1949). Maakt David Van Reybrouck die waar?
Is de Congoroman ‘dat onbenullige genre’ vol ‘avonturen van paters, jagers en ambtenaren’? Het is veel meer dan dat, zo beseft de lezer van Koloniseren om te beschaven.
Wie zijn de opvallendste Belgische kunstenaars die het postkolonialisme verwerk(t)en in hun oeuvre? Een overzicht, van Marcel Broodthaers tot Otobong Nkanga.
De koloniale clichés zitten als het ware vastgeroest in ons geheugen, schrijft historicus Guy Vanthemsche.
Nu iedereen zo begaan is met de heuvel die Amanda Gorman wil beklimmen, pleit Gie Goris (oud-hoofdredacteur van MO*) voor méér Bijbelse beeldspraak.
De Belgische publieke ruimte wordt nog steeds bepaald door één dominant verhaal. Dat is blank en toont zich onverschillig voor alle wandaden van de koloniale overheerser.
Wat wisten de Nederlanders van wat er echt gebeurde in de koloniën? En wat weten ze nu? Een schets van de veranderende kijk op de koloniale tijd aan de hand van vier monumenten.