Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Publicaties

Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland

Lotte Jensen

In haar maandelijkse column bekijkt cultuurhistorica Lotte Jensen actuele gebeurtenissen door de lens van de geschiedenis.

column
Klimaatklever Meisje met de parel c Kolpen X
geschiedenis Lotte Jensen
3 min leestijd

De klimaatcrisis zal de klimaatklever overleven

De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van 2023 gaat naar een cartoon over een ijsbeer die zichzelf vastlijmt op een ijsschots. Wie zou de prijs in 1813 hebben gewonnen, en hoeveel lezers zouden de boodschap vandaag nog vatten, vraagt cultuurhistorica Lotte Jensen zich af.

column
Willem Alexander c RVD Gemmy Woud Binnendijk
geschiedenis Lotte Jensen
3 min leestijd

Koninklijke lofredes en kwinkslagen

Na de excuses van koning Willem-Alexander voor het Nederlandse slavernijverleden ging cultuurhistorica Lotte Jensen grasduinen in het archief met eerdere openbare redes. ‘Plechtige woorden gaan gepaard met sweeping statements en gedoseerde humor.’

column
Mug Mithil Girish
geschiedenis Lotte Jensen
3 min leestijd

Pas op voor de mug!

‘Wat is uw favoriete ramp?’ In deze Maand van de Geschiedenis krijgt Lotte Jensen weleens een originele vraag van een journalist. Haar antwoord leidt ons langs een muggenplaag in zeventiende-eeuws Friesland.

column
Napoetin
geschiedenis Lotte Jensen
3 min leestijd

Is Poetin de nieuwe Napoleon?

Sinds de inval in Oekraïne wordt Poetin vaak met Napoleon vergeleken. Of dat historisch hard te maken is, doet er niet zoveel toe: zulke vergelijkingen met het verleden zeggen vooral iets over vandaag.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met emma.reynaert@onserfdeel.be.