
Zusterlijk zondigen tegen de Nederlandse taal
In tijden van polarisering zorgt het Groot Dictee voor verbinding, stelt cultuurhistorica Lotte Jensen vast.
www.de-lage-landen.com
Context bij cultuur in Vlaanderen en Nederland
In haar maandelijkse column bekijkt cultuurhistorica Lotte Jensen actuele gebeurtenissen door de lens van de geschiedenis.
In tijden van polarisering zorgt het Groot Dictee voor verbinding, stelt cultuurhistorica Lotte Jensen vast.
Vrede kan een voedingsbodem zijn voor nieuwe oorlogen. Dat heeft de geschiedenis al duizenden keren aangetoond. Al ziet cultuurhistorica Lotte Jensen zeker één uitzondering.
De Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van 2023 gaat naar een cartoon over een ijsbeer die zichzelf vastlijmt op een ijsschots. Wie zou de prijs in 1813 hebben gewonnen, en hoeveel lezers zouden de boodschap vandaag nog vatten, vraagt cultuurhistorica Lotte Jensen zich af.
Geen betere manier om een historische ramp aan de vergetelheid te ontrukken dan er een show of feest aan te wijden, merkt historica Lotte Jensen.
Na de excuses van koning Willem-Alexander voor het Nederlandse slavernijverleden ging cultuurhistorica Lotte Jensen grasduinen in het archief met eerdere openbare redes. ‘Plechtige woorden gaan gepaard met sweeping statements en gedoseerde humor.’
Tante Sidonia als taalactivist, en ‘Treurend ouderpaar’ als symbool voor het leed van de Eerste Wereldoorlog: historicus Lotte Jensen is aangenaam verrast door de manier waarop de Canon van Vlaanderen het verleden concreet maakt.
Cultuurhistorica Lotte Jensen was de voorbije weken in de ban van de podcast ‘Door de ogen van de koning’, waarin Willem-Alexander zich laat interviewen over zijn koningschap.
De presentator van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ ontpopte zich voor televisiekijkend Nederland als een veel kleurrijker gids dan die van de Nederlandse variant, schrijft cultuurhistorica Lotte Jensen.
Op 6 maart kwamen de Belgische radiozenders in actie voor de hulpbehoevenden in Turkije en Syrië. Dat is niets te vroeg, schrijft cultuurhistorica Lotte Jensen.
Hoewel Nederland grotere overstromingen heeft gekend, blijft de Watersnoodramp van 1953 een ijkpunt. Dat heeft alles te maken met de levendige herinneringscultuur, schrijft historica Lotte Jensen.
In Matthijs van Nieuwkerk zou Vondel een ideale hoofdpersoon hebben gevonden voor een van zijn treurspelen, schrijft Lotte Jensen.
In deze uitzonderlijk warme winterdagen gaat Lotte Jensen na hoe we in het verleden aankeken tegen weersextremen.
‘Wat is uw favoriete ramp?’ In deze Maand van de Geschiedenis krijgt Lotte Jensen weleens een originele vraag van een journalist. Haar antwoord leidt ons langs een muggenplaag in zeventiende-eeuws Friesland.
Ineens overkwam het Lotte Jensen: het gevoel rechtstreeks in contact te staan met het verleden. Haar familiale geschiedenis en die van Nederland raakten elkaar even aan.
Na haar bezoek aan Polen vraagt Lotte Jensen zich af: waarom heeft Nederland eigenlijk geen Vondelmuseum?
Sinds de inval in Oekraïne wordt Poetin vaak met Napoleon vergeleken. Of dat historisch hard te maken is, doet er niet zoveel toe: zulke vergelijkingen met het verleden zeggen vooral iets over vandaag.
Hongersnoden maken deel uit van ons levende én gedeelde Europese verleden, schrijft columniste Lotte Jensen. Ze zitten nog altijd in de haarvaten van onze samenleving.
Liefdadigheid kent een lange geschiedenis in Nederland en als onderzoeker sta je al snel versteld van de enorme bedragen die er vroeger werden opgehaald, schrijft Lotte Jensen in haar column.