Publicaties

geschiedenis

B8-Heuvels-van-het-paradijs
geschiedenis Heleen Debruyne
4 min leestijd

Het vergeten grote verhaal

Vaak zijn vrouwen beschreven als vlees dat in bedwang moest worden gehouden, zo blijkt uit Mineke Schippers boek Heuvels van het paradijs.

Makser
geschiedenis Kiza Magendane
13 min leestijd

Het compromismuseum

Zijn de renovatie en dekolonisatie van het AfricaMuseum gelukt? Kiza Magendane bezocht Tervuren met gemengde gevoelens.

Wesseling
geschiedenis Jo Tollebeek
14 min leestijd

De geest laten waaien

Historicus H.L. Wesseling (1937-2018) verkiest de synthese boven het specialisme, en staat in een typisch Nederlandse, veeleer essayistische traditie.

Reeks: Het vergeten front
DEPM2017365DIG001-542
geschiedenis Wim Chielens
16 min leestijd

News of my boy Jack?

Wim Chielens gaat op zoek naar lieux de mémoires van WOI in Noord-Frankrijk. In Loos-en-Gohelle vindt hij het verhaal van Rudyard Kipling, die jarenlang zijn vermiste zoon zocht.

Voor abonnees
geschiedenis

Geschiedenis en experiment. Het Textielmuseum in Tilburg

Tilburg, dat in de negentiende eeuw groot werd door de textielindustrie, koestert zijn geschiedenis. In één van de meer dan honderd wolstoffenfabrieken die de stad ooit telde, huist vandaag het Textielmuseum. Maar dit museum is meer dan een grote verzameling roerend erfgoed; het is eveneens een ontmoetingsplaats voor experts in binnen- en buitenland en een plek voor experiment en innovatie. Het heeft dan ook een bijzondere ambitie: dit museum wil hét kennis- en expertisecentrum van Europa worden op het gebied van textiel.

"

Voor abonnees
geschiedenis

De witte handschoenen van Orhan Pamuk. Een bezoek aan het Afrikamuseum met de Nobelprijswinnaar

Spullen in een museum spreken met elkaar, schreef de Turkse Nobelprijswinnaar Literatuur Orhan Pamuk. Collega-schrijver Koen Peeters mocht Pamuk ooit begeleiden tijdens een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. Peeters keek toen naar een man die naar een museum keek: met gulzige, literaire ogen zocht Pamuk naar de liefde, de kleine angsten, de treurigheid in al die uitgestalde voorwerpen.

Voor abonnees
geschiedenis

Waarom we het in 2018 weer over Willem van Oranje en het Wilhelmus hebben. De Nederlandse Opstand begon 450 jaar geleden

Vrijheid en tolerantie: dat zijn de waarden waarmee het nieuwe Nederlandse kabinet zich identificeert en die het wil aanreiken aan een land dat sinds anderhalf decennium intensief op zoek is naar zijn identiteit. Het kabinet grijpt daarbij terug op het verleden, met name op Willem van Oranje, die deze idealen zou hebben belichaamd toen hij in 1568 de Nederlandse Opstand tegen Filips II begon. Zijn strijd wordt bezongen in het Wilhelmus, het Nederlandse volkslied dat sinds 2017 weer deel uitmaakt van het verplichte lespakket op school. En zo blijkt weerom hoe de (Nederlandse) overheid zich het verleden toe-eigent om betekenis te geven aan het heden.

Voor abonnees
geschiedenis

Een brug tussen verleden en toekomst. Het vernieuwde museum Hof van Busleyden in Mechelen

Het Mechelse Museum Hof van Busleyden opende in de zomer van 2018 na jarenlange renovatie zijn deuren voor het grote publiek. Het gloednieuwe stadsmuseum dankt zijn naam aan de humanist Hiëronymus van Busleyden, kamerheer en opvoeder van Filips de Schone, die er begin zestiende eeuw zijn intrek nam. De geestelijke en jurist was in Mechelen aangesteld tot de Grote Raad, de eerste internationale rechtbank en het hoogste gerechtshof in de Bourgondische Nederlanden, vergelijkbaar met het huidige Hof van Straatsburg. Hij ontving in zijn Mechelse residentie bekende vrienden als Thomas More en Erasmus. Ze koesterden exotische objecten en kunstige verzamelingen, wisselden van gedachten en filosofeerden over de nieuwe tijd die later de renaissance zou worden genoemd.

Vijfhonderd jaar later wil het fraaie Bourgondische stadspaleis opnieuw een plaats van ontmoeting zijn, een broedplaats van ideeën en een verzamelplek van kunst.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische betaling. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be