Publicaties
02/03 - 08/03

WoWmen! Een festival over gender, kunst en samenleving dat overbodig wil worden

Waar?

Kaaitheater

Sainctelettesquare

1000 Brussel

Wanneer?

02 maart 2020

tot

08 maart 2020

WoW! Wil ik bij zijn

In de eerste week van maart – de week voor internationale vrouwendag – strijkt de vierde editie van WoWmen! neer in Brussel. Dit programma van performances, lezingen, debatten, films en workshops kijkt met een kritische bril naar de staat van gender, kunst en samenleving. WoWmen! presenteert zichzelf ‘als festival dat hopelijk snel overbodig wordt. Omdat de toekomst feministisch zal zijn.

Kritisch kijken naar gender, kunst en samenleving is nog altijd nodig in een wereld waar huiselijk geweld en feminicide blijven voorkomen. Een wereld waarin seksisme hoogtij viert, al dan niet op sociale media. Een wereld in crisis waarin informele sociale netwerken – vaak wit, hetero en mannelijk – nog steeds de kop op steken. Een wereld waarin #MeToo-verhalen boven water blijven komen.

Met ‘Don’t protect me – respect me’ levert de Britse schrijver Jeanette Winterson een geschikt motto voor WoWmen!

Sommige mensen worden geprivilegieerd, en anderen gemarginaliseerd. Daarom denkt WoWmen! na over strategieën van verzet. Via een orale en fysieke traditie die veelal niet samenloopt met de traditionele canon: gooi stem, geluid, taal en lichaam in de strijd!

Heeft stem een gender? Heeft huid een ras? Valt mannelijkheid te herdefiniëren? Hoe wordt taal inclusief? En wat is het geheim van Finland, waar jonge vrouwen politieke leiders worden? Aan de hand van deze en andere vragen legt een internationale verzameling van kunstenaars en onderzoekers onze meervoudige identiteiten bloot.

Een van de optredende artiesten is Sarah Vanhee, die in collected screams het resultaat toont van haar onderzoek naar de schreeuw. Ze probeert de schreeuw te claimen als instrument, als wapen, als iets genezend, als ontspanning. Maar net zo goed als een middel om pijn, opwinding, angst, boosheid, vreugde of het onuitspreekbare uit te drukken. Lees hier het portret van Sarah Vanhee uit ons archief.

Voor WoWmen! werkt Kaaitheater samen met een reeks Brusselse partners: deBuren, Engagement, Espace Tous, Finnish Cultural Institute for the Benelux, KVS, Passa Porta, rile*, RoSa, VUB-Rhea Centre for Gender and Diversity en workspacebrussels.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.