Publicaties
01/02 - 08/03

Vlaams-Nederlands kunstenaarsduo Middernacht & Alexander exposeert in Gent

Waar?

Galerie Barbé-Urbain

Penitentenstraat 29

9000 Gent

Wanneer?

01 februari 2020

tot

08 maart 2020

Meer weten

Am I Ready Now?, een solotentoonstelling van het Vlaams-Nederlandse kunstenaarsduo Middernacht & Alexander, houdt de bezoekers een spiegel voor aan de hand van gelaagde portretfoto's, gewaagde installaties uit glas en minimalistische sculpturen uit rubber.

Sofie Middernacht (°1985, Aalst) en Maarten Alexander (°1990, Rotterdam) werkten de afgelopen jaren vanuit Londen aan een succesvolle carrière als fotografenduo. In hun eigen, extravagante stijl werken ze voor belangrijke internationale magazines als Wallpaper* en voor modehuizen als Gucci en Rick Owens. Sinds 2016 maken ze ook vrij werk, dat steevast de grenzen van het medium fotografie opzoekt en zich op de grens van ruimtelijke installatie, fotografie en beeldhouwkunst bevindt.

De kern van deze tentoonstelling wordt gevormd door de reeks Am I Ready Now?, een serie waar het duo naar de idee van het ‘zelf’kijkt. Elk werk uit de reeks bestaat uit zeven verschillende afdrukken van het portret van eenzelfde persoon, in lagen over elkaar geplaatst. De werken zijn steeds opgebouwd uit dezelfde portretten, van dezelfde persoon, maar in een andere volgorde. De portretten - die doen denken aan die van de Zuid-Afrikaanse kunstenares Marlene Dumas - hebben iets onbeduidends en tegelijk indringend.

Met dit werk proberen Middernacht & Alexander niet alleen de grenzen van de klassieke media te verleggen, maar ook stil te staan bij hoe we naar onszelf, naar anderen en naar kunstwerken kijken. Perceptie is het codewoord. Het resultaat is een reeks beelden die de manier bevraagt waarop we onszelf voorstellen en hoe we denken dat anderen ons percipiëren. Heeft het veranderen van je uiterlijk ooit het resultaat dat je beoogt? Zul je ooit tevreden zijn?

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.