Publicaties
06/03 - 08/03

Veertigste Internationaal Filmfestival Assen kijkt terug én vooruit

Waar?

Bioscoop De Nieuwe Kolk

Weiersstraat 1

9401 ET Assen

Wanneer?

06 maart 2020

tot

08 maart 2020

Lees meer

Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film (IFA) is een jaarlijks filmfestival met een programma boordevol nationale en internationale filmhits, arthouseparels en voorpremières; films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. In 2020 bestaat IFA 40 jaar. De jubileumeditie is extra feestelijk met een spectaculaire openingsavond en een inhoudelijk jubileumprogramma, waarin IFA een ode brengt aan veertig jaar vrouw en film en toont waarom dit thema nog altijd van belang is. De openingsfilm is Antigone (Sophie Deraspe).

40 jaar film. 4 feministische golven. Van 1980 naar 2020 en de emancipatie is nog steeds in volle gang – in de filmwereld én in de maatschappij. In 1980 werd IFA, toen nog Festival Vrouwenfilms Assen, opgericht door vormingswerksters die films wilden vertonen over roldoorbreking en bewustwording. Zij wilden hiermee de positie van de vrouw ter discussie te stellen.

Tegenwoordig is IFA vooral een podium voor film, maar het thema én het belang ervan zijn onveranderd gebleven. De laatste jaren zetten organisatie en bestuur zich in voor een verdere professionalisering van het festival, met meer bezoekers (3.000 in 2019), meer samenwerkingen om de filminfrastructuur in Drenthe en het Noorden te versterken en een grotere naamsbekendheid als gevolg.

Vooruitblik tot 2060

IFA 2020 staat stil bij de mate waarin en de manier waarop de rol van de vrouw in film en in de maatschappij is veranderd door de jaren heen, én kijkt vooruit, tot maar liefst het jaar 2060. Naast een extra feestelijke editie is er ook een speciale themaprogrammering met inleidingen, verdiepende panelgesprekken, een historische expositie in het Drents Archief en een exclusief jubileumboekje met interviews, historische context en beeldmateriaal.

IFA is een van de oudste filmfestivals met een feministische traditie in Europa, het enige festival met een dergelijke oriëntatie in Nederland en bovendien een van de weinige structurele vertoners van arthouse films in Drenthe. Het festival is al veertig jaar een constante factor in het culturele veld van Assen - sinds de eerste editie vindt zij plaats in DNK, Assen, en sinds enkele jaren ook in het Drents Archief.

KersVers en Noordsterren

Door de zorgvuldige samenstelling van het filmprogramma, onderverdeeld in de pijlers Spotlight, Gender Benders en World Views, komt een breed publiek in aanraking met een deel van de filmwereld die in de huidige maatschappij veelal ondersneeuwt. Ook versterkt IFA de positie van vrouwen in de filmwereld door vrouwelijk talent te stimuleren en een podium te bieden. Naast een divers aanbod aan (inter)nationale titels, (voor)premières en gastprogramma’s bieden we ook inhoudelijke verdieping met inleidingen en Q&A’s met filmmakers. Tussen de films door is er een prikkelend randprogramma vol muziek, beeldende kunst en podiumkunsten.

Met de kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren stimuleert IFA jonge (inter)nationale filmmakers en makers uit het Noorden – tijdens het festival worden de prijzen door een vakjury uitgereikt.

Bekijk hieronder de trailer van de openingsfilm.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.