Publicaties
28 02 20

Van lijkzang tot strijdlied: studienamiddag over gebruikspoëzie

Waar?

Zaal De Blauwe Vogel

M. Makebaplein 1
9000 Gent

Wanneer?

28 februari 2020
13:30

Gratis inschrijven

Twee onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent en De Krook slaan de handen in elkaar voor een studienamiddag over publieks- en gebruikspoëzie.

Al eeuwenlang heeft poëzie een sociale functie in de samenleving en in de publieke ruimte. In de verschillende lezingen presenteren specialisten in de historische en moderne Nederlandstalige literatuur hun onderzoek. Sprekers zijn onder meer Laurens Ham, Carl De Strycker en Bram Lambrecht, die regelmatig stukken voor de lage landen schrijven.

Vervolgens gaan zij met elkaar en met het publiek in gesprek over de sociale gebruiksfunctie van poëzie vanaf de renaissance.

Er wordt aandacht besteed aan lyriek en liedcultuur, het gelegenheidskarakter van poëzie (zoals hommage- en opdrachtgedichten) en aan rouwpoëzie. Dit gebeurt aan de hand van gevalstudies uit verschillende perioden van de Nederlandse literatuurgeschiedenis waarbij overeenkomsten en verschillen tussen literaire fenomenen van vroeger en vandaag aan bod komen.

Elke lezing belicht een bepaald thema. Zo worden besproken: het historisch en hedendaags strijdlied, lofdichten en hommages, funeraire gedichten.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.