Publicaties
20/03 - 22/03

Memento Woordfestival toont de meerstemmigheid van de stad Kortrijk

Waar?

Kortrijk

Diverse locaties

Wanneer?

20 maart 2020

tot

22 maart 2020

Ik wil erbij zijn!

Op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart 2020 vindt de vijfde editie van Memento Woordfestival 2020 plaats in Kortrijk. Ook de lage landen zijn erbij: we tonen de poëziegedichten uit ons project Bewogen Verzen en presenteren gesprekken met de debuterende auteurs Femke Vindevogel en Anneleen Van Offel onder de naam De Eerste Keer, zoals ook onze online rubriek heet.

Eén keer per jaar zwaaien alle Kortrijkse organisaties die woordkunstenaars een platform geven de deuren extra wijd open tijdens het Memento Woordfestival. Een weekend lang zijn Muziekcentrum Track, Boekenhuis Theoria, de Kreun en CVO Miras de literaire vuurtorens.

Er is dit jaar voor het eerst een samenwerking met de Vlaamse Schrijfdag en het Nederlandse woordfestival Tilt in Tilburg.

Curator van het Memento Woordfestival is Anneleen Van Offel, de huidige Letterzetter van de stad. Zij koos voor het thema Echo om de meerstemmigheid van de stad te tonen: we zijn allemaal echo's van elkaar.

Het collectief van de Letterzetter geeft het thema vorm in installaties die je over de hele site vindt, in een speciaal voor de gelegenheid uitgegeven Mementoboek, verkrijgbaar bij Boekenhuis Theoria en Bibliotheek Kortrijk en in haar eigen woordroute. Daarnaast weerklinkt het thema in de hele programmatie.

Dat programma is bijzonder uitgebreid. Er is de Schrijfdag van Creatief Schrijven met onder meer schrijftips van Lize Spit, Maartje Wortel, Christophe Vekeman en Siel Verhanneman. Er is hoog buitenlands bezoek van Nir Baram, hoog binnenlands bezoek van Stefan Hertmans en er is ook een muzikaal luik in De Kreun met The Bony King of Nowhere, Bert Dockx, Lyenn en Monokimono, waarbij ook schrijvers tussen de concerten door voordragen: Jens Meijen, Roderik Six, Christophe Vekeman en Nikkie Van Lierop.

Er zijn vijf woordroutes, gemaakt door de vijf centrale gasten: Peter Verhelst, Christophe Vekeman, Letterzetter Anneleen Van Offel, Siel Verhanneman en Maartje Wortel. Zij creëerden hun woordroute telkens samen met een andere creatieveling. Ook Soe Nsuki, Eva Meijer en Ivo Victoria komen langs in Kortrijk.

de lage landen tonen de videogedichten van Bewogen Verzen in Boekenhuis Theoria, en presenteren ook twee gesprekken met debuterende auteurs: Anneleen Van Offel, die bij Lebowski onlangs de roman Hier is alles veilig publiceerde, en Femke Vindevogel, wier debuut Confituurwijk al voorkwam in onze onlinerubriek De Eerste Keer.

Je ontdekt het volledige programma hier en het blokkenschema vind je hier.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.