Publicaties
19/02 - 20/02

KORT: twee avonden over korte verhalen in Brussel en Gent

Waar?

Muntpunt en Limerick

Munt 6
1000 Brussel

Elisabethlaan 142
9000 Gent

Wanneer?

19 februari 2020

tot

20 februari 2020

Ik wil meer weten

Tijdens de Week van het Korte Verhaal brengen Passa Porta en boekhandel Limerick de top van het genre naar België: één avond in Brussel (19/2) en één avond in Gent (20/2). Beide instanties zetten zich al jaren in voor het genre van het korte verhaal en zetten voortaan samen de schouders onder één initiatief: KORT.

Annelies Verbeke, zelf auteur van een oeuvre rijk aan romans én kort proza, is bezielster van het nieuwe initiatief en zal ook optreden als curator. Zij brengt de crème de la crème van de korte verhalen auteurs op het podium.

Hassan Blasim is een Iraakse filmregisseur en schrijver die in Finland woont. Sinds zijn eerste verhalenbundel, The Madman of Freedom Square, werd zijn werk meermaals bekroond en veelvuldig vertaald. Lijkententoonstelling is zijn eerste werk in het Nederlands. In de lente van 2020 volgt Allah 99 (uitgeverij Jurgen Maas).

Caroline Lamarche is een Franstalig Belgische schrijfster. Ze schrijft romans, verhalen, gedichten en hoorspelen. Haar werk verschijnt bij Éditions Gallimard. Lamarche won diverse literaire prijzen waaronder recent nog de Prix Goncourt de la nouvelle 2019 voor haar verhalenbundel Nous sommes à la lisière, vertaald als Van dieren en mensen bij Uitgeverij Vleugels.

Maria Vlaar is een Nederlandse journaliste, recensente en auteur van korte verhalen. Met haar debuutbundel Diepe aarde won ze in 2019 de J.M.A. Biesheuvelprijs, de enige prijs voor het korte verhaal in ons taalgebied. De jury prees deze melancholische verhalen en inktzwarte dystopieën en oordeelde dat de bundel ‘het genre eert en nieuw leven inblaast.’

Kristien Hemmerechts is een Nederlandstalige Belgische auteur van een bijzonder rijk oeuvre. Ze debuteerde in 1987 met de novelle Een zuil van zout en publiceerde sindsdien vijftien romans -waaronder Wit zand en De vrouw die de honden te eten gaf - tal van essays, columns, reisverhalen, dagboeken en egodocumenten. Een weinig besproken maar aanzienlijk deel van haar oeuvre bestaat uit korte verhalen. Op verzoek van Passa Porta schrijft Kristien Hemmerechts voor deze editie van KORT een nieuw verhaal.

Sanneke van Hassel is een Nederlandse auteur van korte verhalen, romans en non-fictie. Voor haar eerste twee bundels IJsregen en Witte veder won ze de BNG Nieuwe literatuurprijs 2008. Met Annelies Verbeke stelde ze Naar de stad, een bloemlezing korte verhalen uit de hele wereld, samen. In 2013 won Van Hassel de Anna Blamanprijs voor haar oeuvre en inzet voor het genre van het korte verhaal. Haar laatste verhalenbundel Nederzettingen (2019) werd bijzonder lovend ontvangen.

Met live illustraties van Randall Casaer en muziek van Chantal Acda.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.