Publicaties
15/02 - 12/04

KIOSK eert Philippe Van Snick met een solotentoonstelling

Waar?

KIOSK

Louis Pasteurlaan 2
9000 Gent

Wanneer?

15 februari 2020

tot

12 april 2020

Waar moet ik zijn?

Territorium van Philippe Van Snick (1946-2019) is een tentoonstelling die ook gelezen kan worden als een eerbetoon aan de vorig jaar overleden kunstenaar wiens oeuvre een belangrijke bijdrage leverde aan de artistieke ontwikkeling in België.

Van Snick, die bekend staat om zijn uiterst eenvoudige, aan het minimalisme verwante vormentaal, werd in 2018 door toenmalig Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz nog bekroond met een Ultima - de voormalige Vlaamse Cultuurprijzen - in de categorie beeldende kunst. Nog in 2018 raakte bekend dat hij de werken voor het nieuwe VRT-gebouw zou maken, een project dat er door de ontbinding van het contract door de VRT met het ontwerpteam niet zal komen.

Lees meer over Philippe Van Snick in dit artikel uit ons archief.

Ook Territorium groeide vanuit een project dat niet gerealiseerd werd. In 2017 werd Van Snick samen met vier andere kunstenaars geselecteerd om een voorstel te doen voor de invulling van het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië 2017. Hoewel het door Van Snick en Wim Waelput (curator en directeur van KIOSK) ingediende projectvoorstel Territorium uiteindelijk niet weerhouden werd, vormde het wel de blauwdruk voor deze tentoonstelling. Het voorstel omvatte een unieke synthese van Van Snicks vijftig jaar oude artistieke praktijk. Het bevatte al de voor hem kenmerkende elementen zoals zijn systematische kleur- en vormprincipes en gereduceerde, abstracte beeldtaal en speelde hiermee nadrukkelijk in op de architectuur van het paviljoen.

Van Snick liet studenten zijn ontwerp voor Venetië verder uitvoeren

Vanuit de dichte dialoog met de kunstenaar, zijn familie, de studenten beeld & installatie van KASK/School of Arts Gent onder begeleiding van docent Gert Robijns, zocht Wim Waelput naar de juiste “verplaatsing” van vorm en inhoud.

Op expliciete vraag van Van Snick, die zelf in 1968 afstudeerde aan KASK en al vaker tentoonstellingen met studenten gerealiseerd had - zorgt een groep studenten voor de uiteindelijke uitvoering. De bij eerdere realisaties opgebouwde kennis, alsook de gedetailleerde ontwerpen en maquette die de kunstenaar naliet vormen het vertrekpunt, of functioneren net als “misleidende bijsluiters” zoals Van Snick wel eens liet vallen.

Territorium is opgevat als een totaalinstallatie die de ruimtelijke karakteristieken van KIOSK ten volle benut. Het project tast de materiële en ruimtelijke grenzen af van de schilderkunst, de sculptuur en de architectuur. De tentoonstellingsruimte wordt ingenomen door sculptuur, schilderingen en een monumentale, architecturale installatie in de centrale koepelruimte. De constructie draagt de titel Dorp en bestaat uit zes verschillende houten modules, maar functioneert als één monumentaal ruimtelijk canvas, volledig beschilderd met de voor Van Snick typerende duo’s van kleurvlakken.

Van Eyck nodigt de bezoeker uit om zich over te geven aan de ervaring

De ingreep in de ruimte en de inwerking op de bestaande architecturale indeling van KIOSK, waarbij de toeschouwer zich een weg door het werk moet banen, geven de kijker een centrale plaats in de betekenisvorming van de tentoonstelling. Van Snick nodigt de bezoeker uit om dit ruimtelijke landschap van vorm en kleur, tactiliteit en sfeer te bewandelen en zich daarbij over te geven aan de ervaring.

KIOSK nodigt op haar beurt een aantal mensen uit die dicht bij Philippe Van Snick en de realisatie van dit project stonden, voor een rondleiding, lezing of filmvertoning. Zo krijgen onder andere kunstenaar Heide Hinrichs, curator Wim Waelput en de betrokken studenten een plek in het aanvullend programma.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.