Publicaties
11 03 20

Gesprek met Wessel te Gussinklo in Brussel

Waar?

PassaPorta

Antoine Dansaertstraat 46

1000 Brussel

Wanneer?

11 maart 2020
20:00

Ik schrijf me in

Een carrière als een fles ketchup, zoiets is het schrijverschap van Wessel te Gussinklo. Na tientallen jaren van onverdroten schrijven in de schaduw, gutst de erkenning in de vorm van prijzen, loftuitingen en grote lezersaantallen eruit. Op 78-jarige leeftijd won de ouderdomsdeken van de Nederlandse literatuur en eeuwige outsider met De hoogstapelaar onlangs de Bookspot Literatuurprijs.

Ewout Meyster is zeventien in De hoogstapelaar en hij heeft de wereld en het leven helemaal begrepen. Of zo denkt hij toch – en denkt hij meteen ook te moeten laten zien. Met zijn ‘optredens’ op straten en pleinen wil hij zijn naïeve vriendjes verbazen, en en passant ook heel de wereld. Hij legt maar wát graag uit hoe je een echte persoonlijkheid wordt, wat je moet doen om belangrijk te zijn en niet ‘onbenullig’ te blijven. In dat soort gesprekken is het voor Ewout vooral van belang, zichzelf spiegelend aan de ‘onbenullige’ vriend tegenover hem, dat hij zijn eigen superioriteit oefent en tegelijkertijd bewezen ziet.

In De hoogstapelaar voert Te Gussinklo Ewout Meyster voor de derde keer ten tonele. Eerst probeerde hij in De verboden tuin (1986) de paradijselijke wereld van zijn eerste kinderjaren te hervinden, een queeste die volledig ontspoort. In De opdracht (1995) stelde Ewout als veertienjarige alles in het werk om populair te zijn bij de oudere jongens in het zomerkamp. Nu, in De hoogstapelaar waant hij zich heer en meester over alles en iedereen, maar is hij tegelijk speelbal van zijn eigen angsten en depressies.

Lees onze recensie van De hoogstapelaar en een stuk over zijn vroegere oeuvre. We bespraken ook zijn recente romans De Weergekeerde Bloem (2017) en Zeer helder licht (2014).

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.