Publicaties
03/04 - 03/04

Gesprek met Geert Mak over ‘Grote verwachtingen’

Waar?

Kaaitheater

Sainctelettesquare

1000 Brussel

Wanneer?

03 april 2020
20:30

tot

03 april 2020
22:00

Ik ben er graag bij

Vijftien jaar nadat hij eerst Nederland en vervolgens de rest van Europa (en de wereld) heeft veroverd met zijn megasucces In Europa, fileert Geert Mak in Grote verwachtingen het wedervaren van het continent in de afgelopen twee decennia.

‘Er zit een seismograaf in elke journalist, en die begon te rinkelen en te springen bij mij. Ik had het heel sterk, zo rond 2015. Er zijn zoveel politieke aardbevingen in de wereld aan de gang. Dan moet je gewoon weer aan de gang.’ Als het jeukt, moet je krabben. En het jeukte hard bij Geert Mak. De turbulente eerste twintig jaar van de nieuwe eeuw noopten hem tot een vervolg van In Europa. In Grote verwachtingen vertelt en duidt Geert Mak de recente geschiedenis zoals alleen hij dat kan.

In Europa ging over de twintigste eeuw en hoe die in veel opzichten gruwelijke periode, getekend door twee wereldoorlogen, ons heeft gevormd. Met Grote verwachtingen pikt Mak de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, en de vluchtelingen.

Opnieuw reisde hij door Europa. Overal ontmoette hij vervreemding, het gevoel niet meer thuis te zijn in een wereld die zo snel is veranderd. En pessimisme overheerst. ‘Mensen hebben nu een gevoel dat het niet altijd beter zal gaan. Dat is een diepe, fundamentele omslag’, zegt Mak.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.