Poëzie en politiek, één strijd
Waar?
Diverse locaties
Perdu
Kloveniersburgwal 86
1012 CZ Amsterdam
De Groene Waterman
Wolstraat 7
2000 Antwerpen
De Koer
Meibloemstraat 86
9000 Gent
Wanneer?
12 maart 2020
tot
03 april 2020
Het project Lyrisch Activisme organiseert drie avonden (in Amsterdam, Antwerpen en Gent), waar het poëzie en politiek wil verbinden via het werk van dichters die maatschappelijke verandering hebben nagestreefd op een manier die ons nu kan inspireren.
Tijdens elke avond spreken er twee literatuurkenners over activistische dichters uit het verleden die nog altijd aanspreken. Ook komen er twee hedendaagse dichters aan het woord over hun streven naar maatschappelijke en politieke verandering. Door parallellen te trekken tussen crises uit de geschiedenis en nu presenteert deze avond literatuur en poëzie als activisme. Dit zijn de drie avonden:
Perdu in Amsterdam, donderdag 12 maart 2020, 19u30
Met optredens van Maartje Smits en Nico van Apeldoorn (poëzie)
Bram Ieven spreekt over Henriette Roland Holst en Fyke Goorden & Tommy van Avermaete over J.F. Vogelaar
Organisatie: Universiteit Utrecht, ULiège, UGent & Actiefonds X-Y, met steun van Literatuur Vlaanderen / Nederlands Fonds voor de Letteren / Taalunie
Entree: 5 euro (ter plaatse) – registratie niet nodig
De Groene Waterman, Antwerpen, vrijdag 20 maart, 19u30
Met optredens van Dominique De Groen en Joke Kaviaar (poëzie)
Jan Rock spreekt over Emiel Moyson en Matthijs de Ridder over Paul van Ostaijen
Organisatie: UGent (POWEZIE, vakgroep letterkunde) & ULiège, Masereelfonds, met steun van Literatuur Vlaanderen / Nederlands Fonds voor de Letteren / Taalunie
Gratis entree, aanmelding voor 17 maart is noodzakelijk via deze link
De Koer, Gent, vrijdag 3 april, 19u30
Met optredens van Yousra Benfquih en Michael Tedja (poëzie)
Saskia Pieters spreekt over Multatuli en Kornee van der Haven over Freek van Leeuwen
Organisatie: UGent (POWEZIE, vakgroep letterkunde) & ULiège, Masereelfonds, met steun van Literatuur Vlaanderen / Nederlands Fonds voor de Letteren / Taalunie
Gratis entree maar aanmelding voor 31 maart is noodzakelijk via deze link.
Welke strijd te voeren?
Op dit moment leven we, na een lange fase van depolitisering van de kunst en het maatschappelijk debat, in een tijdperk waarin maatschappelijke verandering noodzakelijk is. Het leven op de planeet zoals we dat kennen staat onder druk. Stug doorleven, schrijven en lezen staat gelijk aan de kop in het zand steken. Cruciale vragen hierbij zijn: Wat te doen? Welke strijd te voeren? Waarvoor in de pen te klimmen? Hoe te schrijven?
Deze heroriëntatie op de maatschappelijke taak van de literatuur willen we tijdens deze avond herdenken door de activistische mogelijkheden van het heden te verrijken met een blik achterom. Want onze geschiedenis bulkt van de inspirerende voorbeelden. En onze actuele poëzie is vol potentie. Ze moet alleen wel aan het licht te komen. Daar willen deze drie avonden een bijdrage aan leveren.
Correctie op de literaire historiografie
Lyrisch Activisme wil tegenwicht bieden aan het proces van depolitisering van het literaire erfgoed in het Nederlandse taalgebied. Het boek dat de organisatie met deze avonden voor ogen heeft moet dienen als correctie op de literaire historiografie die activistische literatuur vaak over het hoofd ziet of wegdrukt naar de marge. Bovendien wil Lyrisch Activisme hedendaagse dichters aan het woord laten om op de actuele relatie tussen dichtkunst en politiek te reflecteren. Daarbij vertrekken ze vanuit een tweeledige vraag: in hoeverre maakt en maakte poëzie metterdaad deel uit van politieke strijd; en in hoeverre is de poëzie zelf ook door die politieke strijd gekleurd?
Lyrisch Activisme is een initiatief van de Université Liège, de Universiteit Gent (onderzoeksgroep POWEZIE, Vakgroep Letterkunde, afd. Nederlandse literatuur en de Faculteit Letteren & Wijsbegeerte), de Universiteit Utrecht (Centre for the Humanities), Actiefonds X-Y en het Masereelfonds (Gent en Antwerpen). Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij een subsidie literair grensverkeer van Literatuur Vlaanderen, het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie.
De organisatie is in handen van: Johan Sonnenschein (ULiège), Kornee van der Haven (UGent) en Laurens Ham (Universiteit Utrecht)