Publicaties
08/02 - 22/02

De literaire liefdeskeuken van Saint Amour serveert Vlaamse kost

Waar?

Vlaanderen

Wanneer?

08 februari 2020

tot

22 februari 2020

Laat je verleiden

Alleen maar Vlaamse kost, dit jaar op Saint Amour: aan het fornuis van de Liefde staan Andy Fierens, Dominique De Groen, Ish Ait Hamou, Fleur Pierets, Gaea Schoeters, Roderik Six, Jeroen Theunissen en Dimitri Verhulst. Sven Speybrouck speelt maître d’hôtel.

Dichter en performer Andy Fierens viert het leven - en de klucht die het leven soms is - in al wat hij doet. Fierens wordt omschreven als buitenbeentje in het Vlaamse poëzielandschap.

Als Karl Marx in het jaar 2020 leefde, zou zijn vriendschapsverzoek naar Dominique De Groen al verzilverd zijn. Wie geboren werd in een tijd waarin Primark de wereld bestuurt, ecologische rampen ’s ochtends met soy latte worden doorgespoeld en aliens er stilaan vanuit kunnen gaan dat wij hen wel zullen vinden, zal in de bundels Shop Girl en Sticky Drama een echo van het eigen wereldbeeld zien.

Ish Ait Hamou slaagt erin maatschappelijke thema’s en complexe emoties in beweging te brengen. Zonder zekerheden onderuit te slaan, draait hij aan de schroefjes van stevig verankerde concepten als nationale identiteit, schuld en (collectieve) rouw.

Als er een award werd uitgereikt voor sterke vrouwen zou Fleur Pierets het minstens tot op de shortlist schoppen. Een roman van meer dan driehonderd pagina’s schrijven over de liefde van je leven, vechten voor de rechten van LGBTQ+ mensen overal ter wereld en ondertussen elke dag doorgaan zonder de vrouw met wie je vier keer trouwde.

Gaea Schoeters is één van die schrijfsters die erin slaagt, wanneer men haar met een duizendpoot vergelijkt, het insect met de vele pootjes nog te overtroeven. Uit haar romans blijkt steevast haar interesse voor kunst (Caravaggio in Zonder titel #1) en geschiedenis (de val van de Berlijnse muur en het Oostblok in De kunst van het vallen).

Roderik Six schrijft zinnen die getuigen van een ziekelijke geest. Of van meedogenloos schrijverstalent. Six wordt door zijn medeschrijvers (niet de minste!) zo vaak met de duivel vergeleken dat er een brandluchtje aan begint te zitten.

In Jouw huid vindt Jeroen Theunissen opnieuw aansluiting bij een thema dat ook in Onschuld zijn uitgangspunt was: de relatie tussen twee mensen die een verschillende culturele achtergrond hebben.

Al wat vloekt en scheldt is nu al enkele decennia lang het allermooist bij Dimitri Verhulst. Een rasauteur die het podium beklimt met een stem die doet vermoeden dat zijn roeping toch in de Katholieke Kerk of een callcenter lag – maar aan die roeping gelukkig geen gehoor gaf.

Barok en totaal krankzinnig, hilarisch, maar ontroerend, ongezien in de Vlaamse muziekscène; het zijn maar enkele van de begrippen die u door het hoofd zullen schieten bij het zien van de Bronstige Bazooka’s, een koor van kant en kanonnen bestaande uit Andy Fierens en Michaël Brijs.

Sven Speybrouck is sinds jaar en dag de presentator van het Vlaamse luik van Saint Amour. Hij presenteert voor radio en televisie en heeft nu ook een eigen online programma, Achterflap, waarin hij met lezers aller lande over hun favoriete boeken spreekt.

De Morgen ging kijken naar de première en had er drie sterren voor veil.

Aanmelden

Registreer je of meld je aan om een artikel te lezen of te kopen.

Sorry

Je bezoekt deze website via een openbaar account.
Je kunt alle artikelen lezen, maar geen producten kopen.

Belangrijk om weten


Bij aankoop van een abonnement geef je toestemming voor een automatische herabonnering. Je kunt dit op elk moment stopzetten door contact op te nemen met philippe.vanwalleghem@onserfdeel.be.