Deel artikel

Lees de hele reeks
literatuur podcast

Bronzen Uil-genomineerden Suzanne Grotenhuis, Maria Kager en Lena Kurzen over hun debuutromans

25 oktober 2024 3 min. leestijd De Eerste Keer

Op 30 november wordt in Gent de veertiende Bronzen Uil uitgereikt, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman. In een speciale dubbelaflevering schuiven de zes genomineerden aan bij journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe voor de podcast De Eerste Keer. In deze tweede sessie ontvangen ze Suzanne Grotenhuis, Maria Kager en Lena Kurzen.

Met De Bronzen Uil bekronen het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) jaarlijks de beste Nederlandstalige debuutroman. Vorig jaar won Ramy El-Dardiri met het poëtische Tussen morgenzee en avondland. Voor deze editie zijn opnieuw zes auteurs genomineerd. In twee afleveringen van onze podcast De Eerste Keer praten ze over hun debuten. In deze aflevering: Suzanne Grotenhuis, Maria Kager en Lena Kurzen.

“Dit kan toch niet, in deze vorm? Dat heb ik lang gedacht bij mijn debuutroman”, zegt Suzanne Grotenhuis in deze aflevering van de podcast De Eerste Keer. De theatermaker en -actrice schreef grote delen van Waar zijn de wolken op een smartphone en zonder leestekens, tijdens de urenlange wandelingen die ze in het park maakte met haar pasgeboren zoon. “De scriptachtige vorm werkte voor mij, zo schrijf ik ook vaak voor theaterstukken. Het verhaal borrelde zo in me op. Het is de vorm waarin ik het mezelf zie vertellen aan iemand die ernaar wil luisteren.”

Ook Maria Kager schuift aan voor de podcast. In De buitengewoon geslaagde opvoeding van Frida Wolf vertelt ze het op haar eigen kindertijd gebaseerde verhaal van een meisje dat opgroeit in de directe omgeving van de gevangenis waarvan haar vader directeur is. Later vraagt Frida zich af in hoeverre de koepel haar leven heeft bepaald. “De eerste aantekeningen voor mijn debuut maakte ik al toen ik achttien was”, zegt Kager in de podcast. “Iedereen heeft buren; alleen waren die van ons tweehonderd mannen in gesloten cellen. Dat gegeven is heel bizar, maar voor mij als kind tegelijk ook normaal.”

Lena Kurzens debuutroman Schuilhuisje, over de micro-escalaties binnen een stel dat aan de keukentafel en elkaar is gekluisterd, kreeg vorm tijdens de coronapandemie, maar de kiem werd al eerder gelegd. “Het was nooit de bedoeling om schrijver te worden. Maar negen jaar geleden werd ik ziek, waardoor ik mijn job als projectmanager in de scheepsbouw moest opgeven. Ik miste mijn collega’s, en bellen kostte me veel energie. Toen begon ik korte stukjes te schrijven over hoe het met me ging. Het kwam vaak voor dat ik daarbij doorschoot in fictie.”

De drie auteurs zijn genomineerd voor De Bronzen Uil 2024, een prijs waarmee het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond jaarlijks de beste Nederlandstalige debuutroman bekronen. Grotenhuis, Kager en Kurzen gaan met elkaar in gesprek over hyperfocus, humor en relaties.

In het vorige deel van deze dubbelaflevering praatten Dirk Vandenberghe en Anouk van Kampen met de andere genomineerden van De Bronzen Uil. Dan schoven Tiemen Hiemstra, Rik Van Puymbroeck en Manik Sarkar voor de microfoon aan.

De Eerste Keer

In de podcastreeks De Eerste Keer zijn telkens twee schrijvers te gast die onlangs een literair debuut uitbrachten. Met journalisten Anouk van Kampen en Dirk Vandenberghe praten ze over de drang om te schrijven, het maakproces van hun debuten, en de verhalen die ze nog willen vertellen.

De podcast biedt schrijvers ook een platform om onderling ervaringen uit te wisselen. In elke aflevering blikt een bekende auteur terug op zijn of haar debuut. Hoe is die roman ontvangen, welke gevoelens houdt de schrijver daaraan over? Heeft hij of zij tips voor beginnende auteurs?

Recensies

De podcast De Eerste Keer is een aanvulling op de bestaande gelijknamige rubriek op de website van de lage landen.

De Eerste Keer is nu te beluisteren op de belangrijkste podcastplatforms: Spotify, Soundcloud en Apple Podcasts.

Anouk van Kampen

Anouk van Kampen

journalist en voormalig NRC-correspondent in België

Dirkmanmetbril

Dirk Vandenberghe

journalist

Geef een reactie

Lees ook

		WP_Hook Object
(
    [callbacks] => Array
        (
            [10] => Array
                (
                    [00000000000029a20000000000000000ywgc_custom_cart_product_image] => Array
                        (
                            [function] => Array
                                (
                                    [0] => YITH_YWGC_Cart_Checkout_Premium Object
                                        (
                                        )

                                    [1] => ywgc_custom_cart_product_image
                                )

                            [accepted_args] => 2
                        )

                    [spq_custom_data_cart_thumbnail] => Array
                        (
                            [function] => spq_custom_data_cart_thumbnail
                            [accepted_args] => 4
                        )

                )

        )

    [priorities:protected] => Array
        (
            [0] => 10
        )

    [iterations:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [current_priority:WP_Hook:private] => Array
        (
        )

    [nesting_level:WP_Hook:private] => 0
    [doing_action:WP_Hook:private] => 
)